Protest tegen de doodstraf in Saudi-Arabië
NOS Nieuws

Verwarring over massa-executie in Saudi-Arabië

Er is verwarring over een geplande massa-executie in Saudi-Arabië. Volgens lokale media wil het land op korte termijn vijftig mensen executeren, maar wanneer en waarom is niet duidelijk.

Bronnen binnen de Saudische overheid zouden hebben bevestigd dat de executies snel plaatsvinden, waarschijnlijk op een vrijdag na het vrijdaggebed. "Gevangenen horen normaal uiterlijk 24 uur van tevoren wanneer het gaat gebeuren", zei docent internationale betrekkingen Paul Aarts van de Universiteit van Amsterdam gisteravond in Met het Oog op Morgen. "Of dat hier ook het geval is, is maar de vraag."

De massa-executie heeft mogelijk te maken met een achterstand bij de rechterlijke macht, zegt Aarts. "Er waren lange tijd te weinig rechters. Dat probleem is nu opgelost, dus er zijn een hoop vonnissen uitgesproken."

Rivaliteit koningshuis

Een andere reden voor de massa-executie kan de rivaliteitsstrijd in het koningshuis zijn. "De huidige kroonprins is mogelijk bang dat de vice-kroonprins de troon opeist. Als minister van Binnenlandse Zaken wil hij zich wellicht laten gelden om te laten zien dat hij goed werk doet op het gebied van terrorismebestrijding."

Op de lijst van vijftig terdoodveroordeelden staan niet alleen terroristen. "Het zijn ook mensen die veroordeeld zijn voor drugshandel, hekserij, verkrachtingen en overvallen."

Dit jaar heeft Saudi-Arabië al zeker 151 executies uitgevoerd. Het waren er volgens Aarts niet eerder zo veel tegelijk. "Dat er op zo'n massale schaal mensen worden geëxecuteerd, heb ik nog niet eerder gehoord."

De gevangenen worden waarschijnlijk onthoofd. "Dat gebeurt negen van de tien keer. De rest krijgt de kogel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl