liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

16-jarige overleden na steekpartij Gay Pride Jeruzalem

De steekpartij afgelopen donderdag tijdens de Gay Pride in Jeruzalem heeft een 16-jarig meisje het leven gekost. Ze overleed vandaag aan haar verwondingen.

De dader werd direct na zijn daad aangehouden. Het is een ultra-orthodoxe jood, die tien jaar geleden ook al mensen neerstak tijdens de homoparade in Jeruzalem. Hij was pas sinds drie weken uit de gevangenis.

De ultra-orthodoxe man valt deelnemers van de Gay Pride aan

Automobilist rijdt per ongeluk 14 schapen dood

In de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt is een 19-jarige bestuurder ingereden op een kudde schapen. Veertien schapen waren op slag dood. Zeven andere waren er zo slecht aan toe dat ze door de politie zijn doodgeschoten.

Het ongeluk gebeurde vrijdagavond. Vlak na een bocht hoorde de bestuurder flinke klappen tegen zijn auto. Hij slaagde erin zijn auto langs de kant van de weg te zetten. Toen hij uitstapte, zag hij pas wat er was gebeurd. De dode en gewonde dieren lagen verspreid over een stuk van 85 meter. De auto was total loss en de bestuurder was in shock.

Florence onder water na zomerstorm

  • AFP PHOTO / CLAUDIO GIOVANNINI
    Florence staat onder water na hevige storm
  • Veel huizen liepen schade op door de storm
  • AFP
    Veel bomen vielen om door de storm
  • AFP
    Straten en tunnels staan blank
  • AFP
    Tijdens de storm vielen tientallen gewonden

In de Italiaanse stad Florence zijn tientallen gewonden gevallen door noodweer. Straten en tunnels staan blank. Een jongen van 19 werd geraakt door rondvliegende takken en raakte zwaargewond.

Gisteravond strandden al 3000 reizigers omdat er door een tornado geen treinen van Rome naar Milaan reden. Morgen wordt de noodtoestand uitgeroepen.

Politie schiet verdachte neer in Amsterdam

De politie heeft in Amsterdam een verdachte neergeschoten. De man is aangehouden en met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hoe hij eraan toe is, is niet bekend.

Agenten waren afgekomen op een melding van een man 'die een woning niet wilde verlaten' in de wijk Buitenveldert. Toen ze hem wilden aanhouden, ontstond er volgens de politie een 'bedreigende situatie' en is er geschoten.

Zwemverbod vanwege mysterieuze rode gloed in water bij Wassenaar

De rode gloed op het water bij Wassenaar

Bezoekers van het strand in Wassenaar mogen de zee niet in omdat er 'een roodbruine substantie' op het water ligt. Alle mensen moesten van de politie uit het water, die zelf spreekt van "plaagalg".

Rijkswaterstaat onderzoekt wat er precies met het water aan de hand is. "We nemen monsters van het water en zullen dan analyseren wat het is."

Gevonden metaal op Réunion niet van vliegtuig

De stukjes spoelden aan bij de noordkust van het eiland

Stukjes metaal die waren gevonden op het Franse eiland Réunion zijn niet van een vliegtuig. Het afval dat langs de kust was aangetroffen, is van een huishoudladder.

Een paar dagen geleden werd op Réunion een klep van een vleugel gevonden. Het Maleisische ministerie van Transport heeft officieel bevestigd dat dat brokstuk van een Boeing 777 is. "Dat kan alleen maar betekenen dat het brokstuk van de vermiste vlucht MH370 is", zegt verslaggever Michel Maas. "Er is maar één Boeing 777 die een klep kwijt is."

Op de stranden van Réunion wordt nu druk gezocht naar andere spullen van dat vliegtuig: "Elk stukje metaal, alles wat maar lijkt op iets van een koffer ofzo, wordt meteen onderzocht".

Dode bij militaire helikoptershow in Rusland

In Rusland is tijdens een vliegshow een militaire helikopter neergestort. Een van de twee militairen aan boord kwam om het leven. Waardoor het toestel uit de lucht viel is niet duidelijk. Er zijn beelden van de crash:

helikoptercrash

Moeder kofferbakkind Balk vrijgelaten

De moeder van het 'kofferbakkind' in het Friese Balk is vrijgelaten. De politie kan niet vaststellen dat zij er iets mee te maken heeft. De moeder was naar de markt en dacht dat haar zoontje daar ook rondliep met een begeleider. Maar volgens de politie was dat een misverstand.

Het jongetje is te jong om duidelijkheid te geven over de gebeurtenissen. De ene keer zegt hij dat hij is opgesloten en de andere keer dat hij er zelf in is gekropen. Voor zover bekend heeft niemand gezien wat er is gebeurd. De politie heeft een getuigenoproep gedaan. Met het jongetje gaat het ondertussen weer goed.

Tranen in Barends eerste Barend!

Een ontroerend debuut voor dj Barend van Deelen op 3FM vanmiddag. Vrienden en familie hadden voor de opening een persoonlijke boodschap ingesproken om hem succes te wensen, onder wie z'n vader. Die was het er niet mee eens dat Barend bij de radio ging werken en toen hij met een onverwachte steunbetuiging kwam, hield de dj het niet meer droog.

"Pa dankjewel, ik had me geen betere opening kunnen wensen", zei hij later. "Daar gaan we!"

Obama komt met nog strenger klimaatplan

De Amerikaanse president Obama zal morgen nieuwe beperkingen presenteren op kolencentrales. Volgens bronnen is het plan nog strenger dan in eerste instantie werd gemeld.

"Dit is de grootste, belangrijkste stap die we ooit hebben genomen om klimaatverandering tegen te gaan", zegt Obama in een filmpje dat hij op Twitter zette.

Wesp jaagt speedboot de kant op

Het wespenseizoen is weer begonnen, en dat kostte een Duits stel gelijk 3000 euro toen hun speedboot op de kant belandde. De vrouw die aan het roer stond, schrok zo van een aanvallende wesp dat ze per ongeluk het gaspedaal volledig indrukte. Met volle snelheid draaide de boot richting de kant en lanceerde zichzelf een dijk op, waar het op een fietspad tot stilstand kwam.

Het stel kwam er zelf met lichte verwondingen vanaf. De schade aan hun portemonnee is groter; 3000 euro.

'Veel verdachte tests op WK's en Olympische Spelen'

Er zijn honderden verdachte doping-tests opgedoken in het atletiek, onthullen Britse en Duitse media.

Het gaat om 800 controles tussen 2001 en 2012, waarvan de bloedwaarden kúnnen wijzen op dopinggebruik. 55 gouden medailles op WK's en Olympische Spelen zijn gewonnen door een atleet met die verdachte waarden. De baas van het wereld-anti-doping/agentschap zegt dat atleten onschuldig zijn tot hun schuld bewezen is. Maar hij maakt zich wel zorgen.

Schietpartij New York; dertien gewonden, van wie twee ernstig

In de New Yorkse wijk Brooklyn zijn bij een schietpartij dertien mensen gewond geraakt, van wie er twee ernstig aan toe zijn. De kogelhulzen liggen over de straat verspreid. Het is nog niet bekend waarom er werd geschoten.

De schietpartij gebeurde voor een huis waar die avond een feestje was, maar de politie heeft niet bevestigd of dit er ook iets mee te maken heeft.

Mogelijk opnieuw brokstukken vliegtuig op La Réunion gevonden

Op het Franse eiland is metalen afval aangespoeld

Op het eiland La Réunion in de Indische oceaan zijn mogelijk opnieuw restanten gevonden van een Boeing 777. Volgens lokale media gaat het om kleine stukjes metaal.

De vondst komt enkele dagen nadat er een klep van een vleugel was gevonden. Er wordt nu gekeken of deze vleugel hoorde bij vlucht MH370, die een jaar geleden verdween.

House-opa op Dance Valley

Hij was er weer: house-opa Johan de Vries. De 83-jarige man uit Haarlem duikt af en toe op op festivals in Noord-Holland en gister was hij op Dance Valley in Spaarnwoude. RTV Noord-Holland heeft de beelden:

Doden bij aanslag op Turkse militairen

Bij een aanslag op militairen in het oosten van Turkije zijn twee doden gevallen. 24 mensen raakten gewond. Volgens de Turken werd de militaire post aangevallen door rebellen van de Koerdische PKK. Ze gebruikten een landbouwvoertuig gevuld met explosieven.

De afgelopen tijd is de Turkse strijd tegen de Koerdische rebellen, vooral in Noord-Irak, weer opgelaaid.

Deventer Boekenmarkt in volle gang

Boekenwurmen zijn massaal naar Deventer getogen, voor de jaarlijkse Deventer Boekenmarkt, de grootste boekenmarkt van Europa.

RTV Oost doet live verslag vanaf 12.00 uur.

Inge Dekker plaatst zich voor Olympische Spelen

Zwemster Inge Dekker mag op de Olympische Spelen volgend jaar de 100 meter vlinderslag zwemmen. Ze plaatste zich met haar snelle tijd op het WK in Rusland...

Inge Dekker is ook door naar de halve finale van het WK.

Dekker naar halve finales 100 meter vlinder

Jagen mag niet meer na dood Cecil

Er mag voorlopig niet gejaagd worden op leeuwen, luipaarden en olifanten in het gebied in Zimbabwe waar de leeuw Cecil is gedood. Dat besloten de autoriteiten na de dood van de leeuw.

Organisatoren van safari's in Zimbabwe vrezen dat ze door het verbod veel geld zullen mislopen. De jacht in het Afrikaanse land brengt jaarlijks 40 miljoen dollar op.

Cecil de leeuw

Ondertussen kwam Cecil ook voorbij op het Empire State Building in New York. Daar werden foto's en korte videofragmenten van zo'n 160 bedreigde diersoorten getoond; een project van filmmaker Travis Threlkel voor de natuurserie Racing Extinction van Discovery Channel.

Cecil de leeuw op het Empire State Building

'Wachtrij-entertainment' in de rij op Schiphol

Schiphol beleeft vandaag naar verwachting de drukste dag in z'n geschiedenis. Er worden zo'n 197.000 reizigers verwacht, ongeveer 4000 meer dan het vorige record . Om het wachten nog een beetje draaglijk te kunnen maken, heeft de luchthaven extra personeel en 'wachtrij-entertainment' ingehuurd.

Als je vandaag naar Schiphol gaat, raadt de luchthaven je aan om thuis al online in te checken. Tenzij je natuurlijk graag geëntertaind wilt worden terwijl je wacht.

Zomerdrukte in een vertrekhal op Schiphol

Liftende robot in elkaar geslagen

Aan het liften

HitchBOT is in elkaar geslagen. Hij is de robot die op eigen houtje door Europa en Amerika liftte, maar in Philadelphia kreeg hij het aan de stok met een stelletje vandalen. "Oh jee, mijn lichaam is beschadigd", twitterde HitchBOT gisteren.

HitchBOT is een sociaal experiment. Zijn makers hadden hem een vriendelijk, mensachtig uiterlijk gegeven. Daarna hadden ze hem een briefje met zijn eindbestemming opgeplakt en langs de weg gezet, om te kijken hoe ver hij zou komen. Afgelopen juni was hij nog in Nederland.