Het Olympisch Stadion in Berlijn
NOS Sport

'Veel verdachte tests op WK's en Olympische Spelen'

Tussen 2001 en 2012 hebben honderden atleten op WK's en Olympische Spelen verdachte dopingtests afgeleverd.

Op de langeafstandsnummers werd eenderde van de medailles gewonnen door atleten met bloedwaarden die kunnen duiden op het gebruik van doping, zo melden Duitse en Britse media.

Klokkenluider

Onder meer het Britse The Sunday Times en het Duitse ARD kregen via een klokkenluider bij de internationale atletiekfederatie inzage in de resultaten van 12.359 bloedtests van meer dan 5.000 atleten. Bij meer dan 800 atleten waren die "zeer verdacht" of "abnormaal".

Onder de 'verdachten' zitten atleten die gezamenlijk 55 gouden medailles wonnen. Het betreft loopnummers vanaf de 800 meter.

WADA gealarmeerd

De uitslagen zijn op zichzelf geen bewijs van doping, benadrukt het wereldantidopingagentschap WADA. "Het is verkeerd om je veronderstellingen te baseren op aantijgingen in de media", zegt voorzitter Craig Reedie.

Hij is wel gealarmeerd door de cijfers en heeft ze overgedragen aan de onafhankelijke commissie die eerdere dopingonthullingen van de ARD onderzoekt. In de twee voorgaande documentaires probeerde de Duitse omroep systematisch gebruik van doping in de Russische atletiek aan te tonen.

"Dit zijn wilde, omvangrijke beschuldigingen en we moeten ze controleren en dat zal zo snel mogelijk door de commissie gedaan worden", zegt WADA-voorzitter Reedie, die verwacht dat de commissievoorzitter Dick Pound meer tijd nog zal hebben om zijn eindrapport te presenteren. "Ik heb liever dat ze er goed induiken en de goede antwoorden vinden."

Kenia en Rusland in diskrediet

Directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit benadrukt dat er voor individuele atleten geen conclusies te trekken zijn, maar hij ziet wel dat twee grote atletieklanden weer in diskrediet worden gebracht: "Kenia en Rusland komen opnieuw in de picture en ik ben erg benieuwd wat het onderzoek van WADA daar aan het licht gaat brengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl