liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Beveiliging voor burgemeester Schneiders van Haarlem

De burgemeester van Haarlem krijgt extra beveiliging. Vannacht brandde zijn auto uit en het OM denkt dat die brand is aangestoken. Daarom wordt Schneiders nu bewaakt. Mogelijk gaat het om een vergeldingsactie van de Hells Angels. In april werd de leider van de Haarlemse afdeling gepakt, omdat er wapens waren gevonden in een loods.

Jeb Bush stelt zich kandidaat

De broer van George W. Bush neemt op dit moment officieel deel aan de race om Amerika's volgende president te worden. Hij is dan de elfde Republikeinse kandidaat die zich heeft genomineerd en heeft dus behoorlijk wat concurrentie.

Duitse baby ligt maandenlang dood in huis

In Hessen in Duitsland, is een baby gevonden die al zes maanden dood in een kinderwagen lag. De baby was nog geen jaar oud. De moeder van de baby verklaarde dat ze in haar slaap per ongeluk op de baby is gaan liggen.

Uit angst voor de politie hebben de ouders zijn dood verzwegen en gingen ze in paniek naar vrienden. Daar hebben ze de afgelopen maanden gewoond. Het gezin was bekend bij jeugdzorg, maar stond niet onder streng toezicht. Jeugdzorg kreeg argwaan toen het gezin een doktersbezoek miste. Kort daarna werd in de woning de dode baby ontdekt.

Ontploffing flat Venlo was geen ongeluk

De ontploffing in een flatgebouw in Venlo gisteravond, was geen ongeluk. De gemeente heeft gezegd dat er was sprake van opzet. Bij de ontploffing in een appartement raakte een 62-jarige man zwaargewond. Wie de explosie heeft veroorzaakt, is nog niet duidelijk.

De dodelijke maaltijd in Thailand

Thaise onderzoekers zijn een campagne gestart om mensen bewust te maken van de gevaren van bepaalde delicatessen. In het oosten van Thailand verhoogt een bepaald gerecht de kans op leverkanker. Dat is al jaren bekend, maar nu is de campagne begonnen.

De lokale delicatesse, gemaakt van rauwe vis, is de reden dat zoveel mensen daar lever kanker krijgen. Dokters van het Tropical Disease Research Laboratory in Khon Kaen University proberen nu met campagnes de eetpatronen van de mensen te veranderen. In het ziekenhuis van de universiteit ontvangen ze elk jaar 2000 patiënten met deze vorm van kanker. Maar 200 daarvan kunnen gered worden, de anderen overlijden. Volgens de dokters is het enige dat helpt: mensen overtuigen hun levensstijl te veranderen.

'Zwarte' Amerikaanse activiste stapt op na onthulling dat ze blank is

Rachel Dolezal, een leider van de zwarte burgerrechtenorganisatie NAACP, is opgestapt. De afgelopen dagen lag ze onder vuur, nadat was onthuld dat ze blank is. Rachel Dolezal deed jaren alsof ze van Afro-Amerikaanse afkomst was, maar dat bleek gelogen. Ze heeft blanke ouders en paste haar uiterlijk aan.

Op Facebook schrijft Dolezal dat ze opstapt omdat de discussie niet meer gaat over zwarte burgerrechten, maar over haar. "Ik zal nooit stoppen met de strijd tegen onrecht."

Man stuurt een dubbelganger naar DNA test

In Groot-Brittannië is een man veroordeeld tot het plegen van fraude. De man van 25 wilde het kind van zijn affaire niet erkennen en geen kinderbijslag betalen. Eerst probeerde hij de vrouw te overtuigen abortus te plegen, dat wilde ze niet. Dus stuurde hij een dubbelganger naar een DNA-test om te bewijzen dat het niet 'zijn' kind was.

De man had al twee kinderen uit een langere relatie. Een extra kind uit een affaire kon hij niet gebruiken. De rechtbank heeft hem veroordeeld tot het plegen van fraude. Zijn straf een half jaar cel en een boete van 1385 pond.

Nutricia waarschuwt voor vervalste etiketten op babymelk

Er zit misschien koemelk in dieetvoeding voor baby's met een koemelk-allergie. Volgens Nutricia heeft een 'onbekende derde partij' de etiketten op de melkpoederblikken vervalst. Baby's met een koemelk-allergie kunnen door het drinken ervan "ernstige allergische reacties" krijgen. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en Nutricia zijn nog geen gevallen bekend van ziek geworden baby's.

Dieetvoeding bij koemelk-allergie

'MH17-expert zat fout'

De Forensische anatoom George Maat heeft niet zorgvuldig gehandeld toen hij een lezing gaf op de Universiteit van Maastricht over de identificatie van MH17-slachtoffers. Daarom maakt hij niet langer deel uit van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO). Dit heeft de politie vandaag geconcludeerd na intern onderzoek.

Tijdens een lezing in Maastricht bracht Maat, lid van het MH17-identificatieteam, gevoelige informatie naar buiten en liet foto's van verminkte lichamen zien. Verder heeft Maat onjuistheden verteld over zaken die onder het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp vallen.

Vliegenstorm

In de Amerikaanse staat Pennsylvania hebben eendagsvliegen gedurende hun hele leven (van een dag) een brug overgenomen. Ze waren met zoveel dat automobilisten niets meer konden zien. De brandweer heeft uiteindelijk de brug afgesloten, maar dat ging nog niet zo makkelijk: "Ze kropen in je mond en we moesten onze ogen dichtknijpen. We moesten ze wegslaan. Toen we weer in de auto zaten, voelde het alsof er nog overal vliegen op ons zaten".

Vliegen nemen voor één dag brug in Pennsylvania over

De volgende dag lagen ze in hopen van bijna een halve meter aan de kant van de weg.

@NathanLorick vs. @AmericanAir

Het begon allemaal met een tweet van Nathan Lorick, voorzitter van een baptistengemeente in Texas, over de vertragingen bij American Air.

En toen viel Nathan's oog op het nieuwe logo van de luchtvaartmaatschappij:

Maar 20 op de 200 start-ups worden een succes

Maar één op de tien start-ups wordt daadwerkelijk een succes. Dat blijkt uit onderzoek van ING. De rest van alle start-ups blijft een kleine onderneming of verdwijnt binnen een aantal jaren. Ieder jaar beginnen 200 bedrijfjes die onder de noemer 'start-up' vallen.

Succesvolle Nederlandse start-ups, vooral technologische bedrijfjes, zijn Adyen, Blendle, Peerby en WeTransfer.

Brons voor turnsters op Europese Spelen

De Nederlandse turnsters zijn op de Europese Spelen verrassend als derde geëindigd. In Bakoe hadden Céline van Gerner, Lieke Wevers en Lisa Top na vier toestellen een totaalscore van 110,099 punten in de landenwedstrijd en dat was genoeg voor de bronzen medaille.

Céline van Gerner op het onderdeel vloer

Deze drank is meer kapot dan je lief is

De Indonesische politie heeft in Jakarta ruim 10.000 flessen met alcohol vernietigd. Er werd een bulldozer ingezet om alle flessen plat te walsen. Ook werd er zo'n 580 kilo aan marihuana verbrand.

Het gaat om in beslag genomen drank en drugs. De middelen zijn in beslag genomen na invallen in café's of supermarkten zonder vergunning.

In Indonesië worden in de aanloop naar de ramadan zo'n 10.000 flessen drank vernietigd. De politie hoopt zo te voorkomen dat mensen 'zondigen' tijdens de vastentijd

Ondertussen in Berlijn

Over een paar maandjes worden de allernieuwste afleveringen van Homeland uitgezonden in Amerika, maar hier vast een voorproefje:

Vaticaan sleept aartsbisschop voor de rechter

Het Vaticaan klaagt voor de eerste keer een hooggeplaatste geestelijke aan voor kindermisbruik. Het gaat om de voormalig Poolse aartsbisschop Jozef Wesolowski. Hij wordt beschuldigd van het misbruiken van kinderen toen hij tussen 2008 en 2013 in de Domincaanse Republiek werkte. Ook zou hij in het bezit zijn geweest van kinderporno.

Jozef Wesolowski moet zich voor de rechter verantwoorden

Wesolowski werd vorig jaar al uit zijn ambt gezet. De rechtszaak tegen hem begint 11 juli.

Stem van piepkuiken Calimero overleden

Stemactrice Corry van der Linden (78) is overleden. Ze werd vooral bekend door haar vertolking van het tekenfilmfiguurtje Calimero. Sinds 1972 was zij de stem van het jonge, zwarte piepkuiken met een eierdop op zijn hoofd.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Webcare is ook gewoon mensenwerk

En iedere online uitbarsting komt dan ook bij een individu terecht. Dit filmpje brengt dat - geheel in Jimmy Kimmel stijl - in beeld:

Grote brand in Franse basiliek

Brand Nantes

In de Franse stad Nantes woedt een grote brand in een basiliek. Een groot deel van het dak is verwoest. De brandweer is massaal uitgerukt om het vuur te bestrijden.

Volgens Franse media hebben twee dakdekkers de brand per ongeluk veroorzaakt.

Pharrell op Pinkpop: Hello Amsterdam!

Pharrell maakte niet iedereen blij op Pinkpop gisteravond. "Hello Amsterdam" en "Thank you Amsterdam" ging veel Limburgers iets te ver.

Op 't eind:

KPN maakt eigen Netflix

KPN wil een soort Nederlandse Netflix worden. Het telecombedrijf gaat eigen televisieseries produceren. De eerste heet Brussel en gaat over de Europese politiek. En net zoals je House of Cards alleen bij Netflix kunt zien, zie je Brussel straks alleen als je KPN-klant bent.

Eerder kondigde KPN al een nieuwe dienst aan waarmee je straks live-televisie kunt kijken via een app op je smartphone.

Drenkeling op Texel was Syriër die Kanaal wilde overzwemmen

Mouaz Al Balkhi uit Syrië, hier 22

Het lichaam dat vorig jaar oktober aanspoelde op het strand bij De Koog op Texel is van een man van 22 uit Syrië. Daar is de politie na eigen onderzoek en dat van een Noorse journalist achter gekomen.

De vluchteling probeerde vermoedelijk op 8 oktober van Calais naar Engeland te zwemmen. Bijna drie weken later werd zijn lichaam bij De Koog gevonden.

Driekwart van de Nederlanders kan niet reanimeren

Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Meer dan de helft van de Nederlanders weet ook te weinig over een AED, het apparaat dat mensen met een hartstilstand een schok geeft. Jaarlijks overlijden zo'n 6400 mensen in Nederland aan een hartstilstand. Volgens het Rode Kruis is die kennis dus ook van levensbelang.

IBAN-dienst banken weer online

Nog steeds geen flauw idee wat je IBAN-nummer is? Dan kan je 'm bij de banken weer omrekenen. Die hebben weer een eigen IBAN-omrekendienst online gezet.

In april stopten de banken nog met de omnummerdienst, maar daar kregen ze veel kritiek over.

'Hiddink denkt na over stap terug bij Oranje'

Guus Hiddink en Danny Blind

Bondscoach Guus Hiddink denkt er serieus over om nog vóór het EK een stap terug te doen. Dat zegt hij in De Telegraaf. Hij zou dan na de zomer het stokje aan Danny Blind willen doorgeven. Over een paar weken praat Hiddink met de KNVB en daarna maakt hij zijn keuze bekend.

In september speelt Oranje nog twee EK-kwalificatie duels.

Rep en roer om Game of Thrones-slot seizoen 5

Vannacht is in Amerika de slotaflevering van seizoen 5 van Game of Thrones uitgezonden. We verklappen niks, maar:

OM maakt zich zorgen om oprukken georganiseerde misdaad

Liquidaties op klaarlichte dag, bedreiging en intimidatie van bestuurders, en tientallen miljoenen aan zwart geld. Het Openbaar Ministerie maakt zich zorgen over de oprukkende georganiseerde misdaad. Door de forse bezuinigingen moet het OM veel keuzes maken: "We gaan zuiniger om met het strafrecht: alleen die zaken naar de rechter waar een rechter echt nodig is", zei Herman Bolhaar, voorzitter van het college van procureurs-generaal.

Het OM merkt dat criminelen steeds professioneler worden. En vaker contact leggen met mensen uit de bovenwereld, zoals juristen, aannemers of accountants.

Hoe pak je de grote criminelen aan?

Auto van burgemeester Haarlem uitgebrand

De auto van de burgemeester van Haarlem is vannacht volledig uitgebrand. Vermoedelijk is het vuur aangestoken. Terwijl de brandweer het vuur probeerde te blussen, keek de burgemeester toe. Een andere auto en een scooter raakte ook nog flink beschadigd.

'Terrorist Belmokhtar gedood door Amerikaanse luchtaanval in Libië'

Mokhtar Belmokhtar

In Libië zouden de Amerikanen bij een bombardement de terroristenleider Belmokhtar hebben gedood, dat zegt de regering daar. De terrorist zat achter de aanval op een gascomplex in Algerije twee jaar geleden. Daarbij werden honderden buitenlandse werknemers gegijzeld en kwamen tientallen mensen om het leven.

Amerika is nog aan het onderzoeken of het ook echt om Belmokthar gaat. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat Belmokhtars dood ten onrechte wordt gemeld. Belmokhtar smokkelde ook sigaretten; daarom werd hij ook wel Mister Marlboro genoemd.

Gewonde bij explosie in flat Venlo

In een flat in Venlo is gisteravond een explosie geweest. Wonder boven wonder raakte slechts één man gewond, die werd uit z´n appartement geslingerd. De voorgevel van de flat is zwaar beschadigd.

In de appartementen erboven raakte niemand gewond, maar de woningen zijn wel onbewoonbaar geworden. De oorzaak van de explosie is nog niet bekend, maar er wordt uitgegaan van een gasexplosie. Hoe het met de gewonde man is, is niet duidelijk.

  • AS Media
  • AS Media
  • AS Media
    In een flat in Venlo is een explosie geweest