NOS Nieuws

Drenkeling op Texel was Syriër die Kanaal wilde overzwemmen

  • Jeroen de Jager / NOS
    Een begrafenisondernemer staat bij het anonieme graf van Mouaz Al Balkhi
  • Dagbladet
    Mouaz Al Balkhi uit Syrië, hier 22

Het lichaam dat vorig jaar oktober aanspoelde op het strand bij De Koog op Texel is van een man van 22 uit Syrië. Daar is de politie na eigen onderzoek en dat van een Noorse journalist achter gekomen.

De vluchteling probeerde vermoedelijk op 8 oktober van Calais naar Engeland te zwemmen. Bijna drie weken later werd zijn lichaam bij De Koog gevonden.

Uit onderzoek van de politie werd als snel duidelijk dat het pak van de man een wetsuit was afkomstig uit een winkel in Calais. Er werden in die winkel op 7 oktober twee wetsuits tegelijk verkocht.

Mouaz Al Balkhi uit Syrië, hier 22

Noorwegen

In februari meldde de Noorse politie dat in het plaatsje Farsund een lichaam was aangespoeld met dat tweede surfpak. Daarop bezocht een journalist van de krant Dagbladet de politie in Den Helder en vluchtelingen in Calais.

In Calais sprak hij met een vluchteling die al maanden niets meer had gehoord van een familielid. Een oom die in Engeland woonde, had op 7 oktober voor het laatst met de vermiste man gesproken. Die had tegen hem gezegd: "Ik ben in Calais op het strand en ik zie Engeland. Morgen ga ik proberen naar Engeland te komen."

De Syriër is begraven op Texel, laat de politie weten.

De wetsuit van de man die in Noorwegen is gevonden

Vrienden

De journalist informeerde de politie in Den Helder over dat verhaal. De politie spoorde de ouders van de vermiste man op en vergeleek hun DNA met dat van de vermiste. Dat leverde een match op. Het lichaam dat aanspoelde op Texel was de 22-jarige zoon van het stel.

Het is voor de politie nu ook duidelijk hoe de man in Calais terechtkwam. Hij vluchtte uit Syrië en kwam via onder meer Algerije, Libië en Italië in Calais terecht.

De identiteit van de man in Noorwegen is nog altijd onbekend. Waarschijnlijk was het een vriend van de man die op Texel werd gevonden. "De familie moet nu bepalen of ze hem daar willen laten liggen. of dat ze hem ergens anders naar over willen brengen", zegt een woordvoerder.

Veel vluchtelingen komen uit landen waar je helemaal niet leert zwemmen."

Woordvoerster Vluchtelingenwerk

Zwemmen naar de vrijheid

Dat vluchtelingen zwemmend over het Kanaal naar Engeland proberen te komen, is nieuw. "Ik heb dat nog nooit gehoord", zegt NOS-correspondent in Frankrijk Ron Linker.

En ook bij Vluchtelingenwerk Nederland hebben ze dit nog niet eerder gehoord. "Ik hoor heel veel verhalen, maar dat eigenlijk nooit", zegt een woordvoerster van Vluchtelingenwerk. "Veel vluchtelingen kunnen ook helemaal niet zwemmen. Ze komen vaak uit landen waar je dat helemaal niet leert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl