NOS Sport

Verrassend brons voor turnsters

  • EPA
    Lieke Wevers (l), Lisa Top (m) en Céline van Gerner (r)
  • EPA
    Céline van Gerner op het onderdeel vloer
  • AFP
    Lisa Top tijdens haar oefening op de brug bij de Europese Spelen
  • AFP
    Lieke Wevers tijdens haar oefening op de brug

De Nederlandse turnsters zijn op de Europese Spelen verrassend als derde geëindigd. In Bakoe hadden Céline van Gerner, Lieke Wevers en Lisa Top na vier toestellen een totaalscore van 110,099 punten in de landenwedstrijd en dat was genoeg voor de bronzen medaille.

Goud was er voor het superieure Rusland; Alija Moestafina, Seda Toetchaljan en Viktoria Komova (de beste drie van de kwalificatie voor de meerkamp) kwamen tot 116,897 punten. Duitsland eindigde als tweede, maar Elizabeth Seitz, Sophie Scheder en Leah Griesser bleven Nederland met 110,397 maar net voor.

Oranje hield onder andere Roemenië en Groot-Brittannië (goud en zilver op de EK van 2013) achter zich. Die landen traden echter wel aan met een piepjonge ploeg.

Bronzen turnsters dolblij met verrassende plak

Wevers turnde een goede vloeroefening en had met 13,900 de derde score. Op de balk werd de 23-jarige Oldenzaalse zevende met 14,066. Beide prestaties waren goed genoeg voor een plaats in de individuele finales.

Meerkamp

Op de meerkamp bezette Wevers de zesde plaats met een totaal van 55,099 en eindigde Van Gerner als negende met 54,400. Omdat elk land maar één turnster mag afvaardigen in de finale, plaatste alleen Wevers zich voor de eindstrijd van de meerkamp.

Top kwalificeerde zich zondag al voor een plek in de individuele finale op het onderdeel sprong. Van Gerner bemachtigde een plaats op de brug.

  • EPA
    Frank Rijken doet zijn oefening aan de rekstok
  • AFP
    Bram Verhofstad aan de rekstok op de Europese Spelen

Mannen

De mannen hadden minder succes op de individuele onderdelen, hoewel Casimir Schmidt zich uiteindelijk wel wist te plaatsen voor de finale op de meerkamp, waarop hij als negentiende eindigde maar zich als dertiende op de geschoonde lijst kwalificeerde, en voor de individuele finale op sprong.

Bij de landenwedstrijd eindigden Bram Verhofstad, Frank Rijken en Schmidt als vijftiende met een score van 163,963.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl