De uitzending van 5 maart: Protest in Cherson • Lviv zet zich schrap • Buitenlandse journalisten verlaten Rusland

Oorlog in Oekraïne, dag 10

In Cherson is een groep inwoners de straat op gegaan om te demonstreren tegen de Russische bezetting van de stad. De regionale hoofdstad in het zuiden van het land was de eerste grote Oekraïense stad die in handen viel van de Russen. Het is onduidelijk hoe groot de menigte is. De demonstranten zwaaien met Oekraïense vlaggen en schreeuwen leuzen als "Cherson is Oekraïne" en "Zelensky is goed bezig". We spreken met inwoners ter plaatse.

In Marioepol zeggen de Oekraïense militaire autoriteiten en de locoburgemeester dat de evacuatie van burgers is uitgesteld omdat de Russen het overeengekomen bestand niet naleven. De bevolking is gevraagd weer naar de schuilkelders te gaan en te wachten op een nieuwe aankondiging. Het Russische ministerie van Defensie maakte eerder bekend dat het leger zijn aanvallen op enkele Oekraïense steden enkele uren zou opschorten om mensen de kans te geven de stad te verlaten.

In het Oekraïense stadje Volodymyr, dicht aan de Poolse grens, met 35.000 inwoners, lieten de Russen hun sporen al na. Zondag raakten drie Russische raketten een radarinstallatie. Sindsdien staat iedereen er op scherp en veel mensen zijn inmiddels gevlucht. Europa-correspondent Saskia Dekkers maakt een portret van het dorp.

Lviv zet zich schrap

Steeds meer steden in Oekraïne zetten zich schrap voor de oprukkende Russen. Zo ook Lviv, in het westen van het land. Verslaggever Rudy Bouma is in Lviv en ziet er enorme rijen voor het trein- en busstation, waar mensen proberen weg te komen. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO met veel uniek cultuurgoed. Inwoners hebben straatbeelden ingepakt en kunst wordt in veiligheid gebracht. We spreken vanavond met Rudy Bouma over de laatste ontwikkelingen.

Lviv zet zich schrap

Buitenlandse journalisten verlaten Rusland

Buitenlandse mediaorganisaties halen hun medewerkers uit voorzorg weg uit Rusland of staken hun journalistieke activiteiten in het land. Ook het aantal internetblokkades is uitgebreid. Op de Russische tv zijn nu vrijwel alleen staatsmedia te zien. The Washington Post gaat voortaan berichten anonimiseren die door journalisten in Rusland worden geschreven. We spreken met Derk Sauer, uitgever van de Moscow Times. Hij probeert al zijn journalisten het land uit te krijgen.

Derk Sauer wil al zijn journalisten het land uit krijgen

Veel Russen horen weinig van de invasie in Oekraïne. Ze weten amper dat er een grote oorlog aan de gang is. Hen wordt voorgehouden dat er een "beperkte militaire operatie" is. Welke informatie krijgt de Russische bevolking?

Zo krijgen Russen de oorlog te zien

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl