Inwoners van Marioepol in de rij op het Theaterplein, een van de locaties waar ze zich konden verzamelen voor evacuatie
NOS NieuwsAangepast

Evacuatie Marioepol uitgesteld vanwege Russische beschietingen, gebeurt vandaag niet meer

De Oekraïense militaire autoriteiten in de regio Marioepol en de locoburgemeester zeggen dat de evacuatie van burgers is uitgesteld omdat de Russen het overeengekomen bestand niet naleven. Er zou een pauze komen in de beschietingen om bewoners de kans te geven de belegerde stad te verlaten.

Maar volgens het Internationale Rode Kruis worden er vandaag geen mensen geëvacueerd. Er is geen sprake van een veilige doorgang. De hulporganisatie zegt wel in gesprek te blijven met zowel Rusland als Oekraïne. Ook het stadsbestuur zegt dat. De bevolking is gevraagd weer naar de schuilkelders te gaan en te wachten op een nieuwe aankondiging. De politie zal de mensen met luidsprekers informeren.

Het Russische ministerie van Defensie zei juist dat Oekraïense strijdkrachten de gevechtspauze gebruikten om zich te versterken en het beschuldigde de Oekraïense autoriteiten ervan dat ze burgers niet lieten vertrekken. Hulpverleners en vrijwilligers stonden klaar om zoveel mogelijk mensen te evacueren uit de steden Marioepol en Volnovacha in het zuiden van Oekraïne.

De locoburgemeester van Marioepol, Sergyj Orlov, zei eerder op de dag al tegen de BBC dat de Russen nog steeds artilleriebeschietingen uitvoerden. "Er is geen bestand in Marioepol en er is geen bestand langs de route. Onze burgers staan klaar om te vertrekken, maar kunnen niet weg als de beschietingen doorgaan."

Burgers in Marioepol moesten zich op centrale punten verzamelen om in een colonne de stad te verlaten, met bussen en auto's. De gemeente riep mensen die met hun eigen auto zouden gaan op om zoveel mogelijk anderen mee te nemen. Het konvooi zou in eerste instantie naar Zaporizja gaan.

Geen water en eten meer

De internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen meldt vanuit Marioepol dat mensen sneeuw en regenwater opvangen omdat de rijen voor drinkwater te lang zijn. "Het is niet voor iedereen in de stad duidelijk wanneer en waar er brood te krijgen is. De meeste winkels zijn verwoest door raketten en wat er aan levensmiddelen over was, hebben mensen uit nood meegenomen", zeggen lokale medewerkers.

Er is geen water, geen stroom, geen verwarming en geen internet in de belegerde stad. Ook zijn de medicijnenvoorraden in de apotheken uitgeput, zegt Artsen zonder Grenzen. De organisatie zegt dat mensen die de veiligheid willen opzoeken daartoe in staat moeten worden gesteld.

400 inwoners Volnovacha geëvacueerd

De militaire autoriteiten maakten bekend dat er wel ongeveer 400 mensen zijn geëvacueerd uit Volnovacha en omliggende dorpen, zo'n 65 kilometer ten noorden van Marioepol. Het zou gaan om mensen die gisteren op eigen gelegenheid al naar een evacuatiepunt waren gekomen.

"Het was de bedoeling om meer mensen te evacueren, maar het konvooi moest noodgedwongen stoppen omdat de Russen de beschieting van Volnovacha hervatten", zegt Pavlo Kyrylenko, hoofd van de militaire autoriteiten, op Twitter. "Daardoor werd het te gevaarlijk."

De stad met zo'n 25.000 inwoners is de afgelopen dagen zwaar beschoten. De gevechten zouden zo zwaar zijn geweest, dat het niet eens is gelukt om slachtoffers van de straat te halen. Volgens de Britse krant The Guardian is bijna geen gebouw in de stad niet geraakt.

De humanitaire corridors zijn een afspraak die onderhandelaars van Rusland en Oekraïne van de week overeenkwamen, op de tweede dag van gesprekken in de grensstreek met Belarus.

Van twee kanten onder vuur

Burgemeester Bojtsjenko van Marioepol riep eerder al op tot een vrije doorgang voor burgers en hulpgoederen. Hij zegt dat er grote schade is aangericht aan cruciale infrastructuur als ziekenhuizen, scholen, winkels en wegen. Ook raakt volgens hem de voedselvoorraad snel op.

"Ze proberen ons uit te roeien", sprak Bojtsjenko tegen de Financial Times. De krant schrijft dat de lijken op straat blijven liggen omdat inwoners niet naar buiten durven om ze weg te halen.

De stad met bijna een half miljoen inwoners wordt van twee kanten aangevallen. Vanuit het oosten nemen pro-Russische separatisten uit de Donbas Marioepol onder vuur en vanuit het westen zijn Russische militairen opgerukt vanuit de Krim.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl