NOS NieuwsAangepast

Oorlog in Oekraïne, dag 10: Poetin noemt sancties 'vergelijkbaar met oorlogsverklaring'

Het is dag 10 van de oorlog in Oekraïne. De belangrijkste feiten van de oorlog vind je in dit overzicht.

Oorlogshandelingen

 • Het is niet gelukt burgers te evacueren uit de belegerde stad Marioepol in het zuidoosten van Oekraïne. Vanmorgen werd een bestand van enkele uren aangekondigd zodat de bevolking kon vluchten, maar volgens de Oekraïense leiding van de stad gingen de beschietingen gewoon door.
 • Wel zijn ongeveer 400 mensen geëvacueerd uit Volnovacha en omliggende dorpen, zo'n 65 kilometer ten noorden van Marioepol. De evacuatie vond plaats "terwijl we onder vuur lagen", aldus de Oekraïense politie. De politie meldt ook dat de evacuatie van de andere inwoners hervat zal worden "zodra een veilig vertrek gegarandeerd is".
 • Hoe groot de schade in Marioepol precies is, is niet duidelijk, omdat er maar weinig beelden uit het gebied komen. Volgens internationale media zijn veel huizen beschadigd, de locoburgemeester zei deze week dat water, stroom en sanitair zijn uitgevallen. Ruim 5000 mensen hadden willen vluchten.
 • Volgens het Britse ministerie van Defensie hebben Russische troepen zeer waarschijnlijk vier steden omcirkeld: Charkov, Marioepol, Tsjernihiv en Soemy. In die laatste stad worden ook straatgevechten gemeld. Alle vier zijn nog wel in handen van Oekraïne. Er zijn de afgelopen 24 uur minder luchtaanvallen gemeld dan een dag eerder.
 • Sinds de Russische invasie hebben zich volgens de Oekraïense regering meer dan 100.000 mensen vrijwillig aangesloten bij de Oekraïense troepen. Dat zegt de Oekraïense onderminister van Defensie, Hanna Maliar, tegen het Oekraïense persbureau Unian.

Beelden van de verwoesting in Marioepol:

Evacuatie uit Marioepol mislukt: 'Wacht nog even, er zijn nu beschietingen'

De situatie in Oekraïne vandaag:

Diplomatie

 • De Israëlische premier Bennett heeft zaterdag in Moskou een ontmoeting gehad met de Russische president Poetin om de Oekraïne-crisis te bespreken. Volgens zijn woordvoerder bood Bennet tijdens de ontmoeting aan te bemiddelen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Het is onduidelijk hoe Poetin daarop heeft gereageerd.
 • Een Russisch vliegtuig is met Amerikaanse toestemming in Washington geland om 12 Russische VN-diplomaten op te halen die de VS uit worden uitgezet. Volgens de VS hielden deze diplomaten zich bezig met spionage en vormen ze daarom een gevaar voor de nationale veiligheid.
 • De Amerikaanse buitenlandminister Blinken en zijn Oekraïense ambtgenoot Koeleba hebben elkaar ontmoet bij de grensovergang tussen Polen en Oekraïne. Blinken heeft vandaag ook een bezoek gebracht aan een Pools ontvangstcentrum voor Oekraïense vluchtelingen. De minister sprak ook telefonisch met zijn Chinese evenknie Wang Yi.
 • Op het jaarlijkse Volkscongres in China is met geen woord gesproken over de oorlog. Het land heeft de Russische inval niet veroordeeld en ook in de Grote Hal van het Volk werden er geen woorden aan vuilgemaakt.
 • NAVO-landen Turkije en de VS willen op een "gecoördineerde" manier een diplomatieke oplossing vinden voor de crisis in Oekraïne, staat in een persverklaring die het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken naar buiten heeft gebracht na een bezoek van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Wendy Sherman.
 • De Oekraïense president Zelensky heeft teleurgesteld gereageerd op het besluit van de NAVO om geen zogenoemde no-flyzone in te stellen boven Oekraïne. Hij zegt in een video dat de NAVO daarmee groen licht heeft gegeven voor meer bombardementen op zijn land. Poetin waarschuwde dat de internationale gemeenschap geen no-flyzone boven Oekraïne moet afkondigen. "Iedere beweging in deze richting beschouwen we als deelname van een land aan een gewapend conflict."

Sancties en steunmaatregelen

 • SpaceX-eigenaar Elon Musk gaat volgens de Oekraïense president Zelensky extra ontvangers leveren voor zijn satellietnetwerk Starlink. Daarmee kan breedbandinternet ontvangen worden op plekken waar internet via de kabel niet mogelijk is.
 • Creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard staken hun activiteiten in Rusland. Alle creditcards die in het land zijn uitgegeven, werken niet langer in het buitenland. Ook werken alle creditcards uit het buitenland niet meer in Rusland.
 • Poetin heeft fel uitgehaald naar de vele landen die Rusland sancties hebben opgelegd naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Wat hem betreft zijn die strafmaatregelen "vergelijkbaar met een oorlogsverklaring".
 • Veel westerse bedrijven trekken weg uit Rusland. Winkels als Prada, Puma, Zara en Bershka sluiten tijdelijk op last van het moederbedrijf en ook luxe merken als Louis Vuitton, Christian Dior en Givenchy gaan dicht, besloot eigenaar LVMH. Samsung staakt voorlopig de levering van chips, telefoons en andere elektronica aan Rusland.
 • De afgelopen vijf dagen is er op Giro555 ruim 16 miljoen euro gedoneerd voor Oekraïne. Het geld zal worden gebruikt voor noodhulp zoals onderdak, medische zorg en schoon drinkwater voor Oekraïense vluchtelingen en om de mensen te helpen die zijn achtergebleven. Komende maandag volgt een landelijke actiedag met een gezamenlijk programma op radio en tv.
 • In Den Haag is vanmiddag gedemonstreerd tegen de oorlog. Er was eerst een bijeenkomst op het Malieveld, gevolgd door een protest bij de Russische ambassade. Onder het motto "Poetin is niet Rusland" werden Russen uitgenodigd hun kritiek te uiten.

Om het voor de Oekraïense vluchtelingen mogelijk te maken hun huisdier bij zich te houden hebben de EU-lidstaten de normaal gesproken strenge invoerregels voor de import van honden en katten versoepeld. Er hoeven nu alleen overgangspapieren te worden ingevuld. Buurlanden Hongarije, Roemenië en Polen laten de huisdieren zonder papieren binnen, zag het NOS Jeugdjournaal:

Ook huisdieren mee met vluchtende Oekraïners: 'Ze is lief en aaibaar, ze helpt kinderen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl