Brand in een universiteitsgebouw in Charkov

Slag om Kiev nadert: 'Niveau van vernietiging is verontrustend'

Steeds meer omsingelde steden in Oekraïne bereiden zich voor op een bloedige oorlog in de stad. Er lijkt een grote aanval op de hoofdstad Kiev op handen. Hoe de strijd verder verloopt, hangt af van de mate van verzet.

De verwachting is dat Oekraïners de stad fanatiek blijven verdedigen, zegt Anthony King, hoogleraar oorlogsstudies. "Als de Oekraïners blijven vechten, dan gaan we een aantal vreselijke weken tegemoet."

Om een stad zoals Charkov en Kiev onder controle te krijgen, is volgens King 'honderd procent luchtdominantie' vereist. De Russen zullen volgens hem dan een grote hoeveelheid vliegtuigen en drones inzetten. Dat combineren ze dan met een grondoffensief. "Een langzaam grondoffensief, met veel geschut, veel tanks en zelfrijdende kanonnen. Het niveau van vernietiging is behoorlijk verontrustend."

In Charkov sloegen meerdere raketten in. Het centrum voor en na de beschietingen:

Centrum van Charkov voor én na de grote explosie

Volgens Mart de Kruif, voormalig commandant Landstrijdkrachten, komt er vroeg of laat een keer een punt dat de Russen Kiev in zullen moeten. "De eerste fase is dat je op afstand probeert doelen uit te schakelen. Als dat niet lukt, dan moet je de stad in. De Russen zullen dat proberen te vermijden. Een oorlog in steden is totaal onoverzichtelijk. De vijand kan in het riool zitten, in een flat, als hij weg is kan hij ineens weer opduiken. Het is geen lineair gevecht. Het vreet munitie, het is fysiek heel zwaar en het vreet mensen."

Volgens King is de vrees dat grote steden zoals Kiev en Charkov vergelijkbare scenario's te wachten staan zoals tijdens hevige, lange, bloedige gevechten in Aleppo (2012) en Mosul (2016). "Bij deze gevechten waren serieus vechtende verdedigers. Er waren extreem veel vuurgevechten. De vernietiging en het aantal burgerdoden is verschrikkelijk."

De laatste keer dat in Europa een vergelijkbare strijd werd gevoerd, wat tijdens belegering van Sarajevo in de vroege jaren '90. "Er zijn wel overeenkomsten. Tijdens de belegering in Sarajevo onderwierpen de Servische troepen de stad maandenlang aan bombardementen, sluipschuttersvuur en handvuurwapens. Grote delen van de stad zijn beschadigd en er vielen tienduizenden burgerdoden."

De stad Kiev is enorm makkelijk te verdedigen.

Anthony King

King vermoedt dat de situatie in Kiev waar mogelijk zelfs nog erger kan worden: "De Russische strijdkrachten zijn onvergelijkbaar machtiger dan de Servische troepen die Sarajevo in de jaren '90 omsingelden. Daar komt bij dat de Russen de stad waarschijnlijk niet alleen willen belegeren, maar ook daadwerkelijk willen overnemen."

De verwachting is dat gevechten in Kiev maanden zullen duren, zegt King. In de stad wonen drie miljoen mensen. Het gaat bovendien om een enorm terrein. "Je moet vanuit het westen en het noorden aanvallen, omdat de stad aan de andere kanten is afgesloten door een rivier. De stad is daarom makkelijk te verdedigen. De Russen zijn Oekraïne binnengevallen met ongeveer 150.000 man. Als ze Kiev willen innemen, dan hebben ze ongeveer een derde nodig. Het tempo van hun operaties zal waarschijnlijk vrij traag zijn."

Volgens De Kruif is het de vraag of je de stad Kiev wel kan omsingelen. "Je kan alleen de grote wegen proberen te beheersen. Zo'n stad kan je niet afsluiten, je kan er altijd te voet in en uit."

De situatie in Oekraine:

Op dit moment is duidelijk dat er een logistiek konvooi onderweg is naar de stad, met alle benodigde voorraad. "Munitie, water en reservedelen. De voortgang daarvan is geen indicatie voor het succes van de Russen. Dat konvooi kan nu niet te dicht bij Kiev komen. Het is wel duidelijk dat een omsingeling bezig is."

Rampzalig

Voor de inwoners van Charkov en Kiev zullen de gevolgen van een Russische stadsinval rampzalig zijn, onderstreept King. Hoe heviger het verzet, hoe zwaarder en langduriger de gevechten volgens hem zullen zijn.

"Nu al zijn veel mensen op de vlucht. Voor degenen die blijven, zoals sommige burgers in Aleppo en Mosul deden, zal de situatie verschrikkelijk zijn. Veel burgers zullen worden gedood. Er komt een tekort aan voedsel en water."

"We bevinden ons in de 21e eeuw. We beschouwen onszelf als op de een of andere manier modern en verfijnd. Maar we kijken naar een scenario dat ons terugvoert naar de oudheid en naar het middeleeuwse Europa, wat betreft de hoeveelheid lijden bij dit soort gevechten."

In Kiev werd eerder deze week de tv-toren geraakt bij een Russische aanval:

Tv-toren Kiev geraakt bij Russische aanval

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl