De SP dreigt enkele lokale afdelingen in grote steden op te heffen óf SP-afdelingen uit te sluiten van de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Het bestuur van de afdeling Rotterdam is inmiddels geschorst, de afdeling in Utrecht is overgenomen door de partijtop.
Het heeft allemaal te maken met een strijd die al ruim een jaar woedt tussen de partijleiding van de SP en een groep communisten. Onlangs heeft de partij om die reden een kleine veertig leden geroyeerd. Volgens partijvoorzitter Jannie Visscher was dat nodig omdat "zogenoemde Trotskisten" de SP waren "binnengedrongen". Zij willen volgens haar van de SP een "klassiek, marxistische partij" maken. "Iets van honderd jaar geleden zeg maar."
'Verzinsel'
Maar een aantal van de weggestuurde leden staat ook op kandidatenlijsten van de SP voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. Eén van hen is de lijsttrekker van de SP in Utrecht, Floris Boudens. Volgens hem zijn de aantijgingen "echt een verzinsel" en draait het conflict om macht binnen de partij.
Volgens de Rotterdamse lijsttrekker Arno van der Veen kwam de schorsing van zijn afdeling onverwachts en maakt het duidelijk "dat de partijtop niet uit is op het vinden van een oplossing" voor het conflict.
Leden die door de SP zijn geroyeerd, hadden volgens het partijbestuur nog banden met Rood, de voormalige jongerenorganisatie waar de SP vorig jaar mee heeft gebroken.
Orde op zaken stellen
De partijtop eist nu dat de kandidatenlijsten in Utrecht en Rotterdam worden aangepast. Want "wie geen lid is van de SP die kan niet voor de SP op een verkiezingslijst", zegt Visscher. Boudens en zijn collega-lijsttrekker in Rotterdam vertikken dat.
Om definitief met het verzet te breken, heeft de partijleiding een commissie ingesteld die orde op zaken moet stellen in Utrecht. Een besloten ledenvergadering werd vorige week live op YouTube gestreamd. Daar was te horen dat als de commissie haar werk niet kan doen, er "niets anders opzit dan de afdeling op te heffen".
Of de SP volgend jaar maart meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht en Rotterdam is nu hoogst onzeker. De lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen kunnen nog tot eind januari worden ingediend.
Omdat het conflict speelt tussen de partijtop en lokale afdelingen, heeft de politieke fractie in Den Haag zich er vooralsnog nog niet over uitgelaten.