Onderzoek in Broek in Waterland

Amsterdamse politiechef Paauw: gestolen buit is teruggevonden

De Amsterdamse politiechef Frank Paauw zegt in Nieuwsuur dat de politie voor nu aanneemt "dat de gestolen buit helemaal is teruggevonden". De politiechef zegt verder "bijzonder trots" te zijn op het optreden van de politie. "Ik heb daar veel waardering en respect voor, dat blijkt ook uit alle complimenten."

Het is even het Wilde Westen in het noorden van Amsterdam gistermiddag. Een man in bivakmuts die in de lucht schietend op straat staat, dure auto's die door de straten scheuren en een beoogde buit van naar verluidt 50 miljoen euro.

Paauw bevestigt dat de overvallers een Belgische en Franse achtergrond hebben. "Het zijn criminelen uit de bovenkant van het criminele circuit", zegt hij. "Het doet denken aan de zware overvallen uit 2011 door de Scarface-bende, waar ook veel geweld bij kwam kijken. Dat zien we vaker bij groepen met een Franse of Belgische achtergrond. We zoeken nu ook in de richting van Wallonië."

De overvallers hebben het gemunt op een waardetransportwagen vol met edelmetalen. Die wordt volgens een getuige leeggehaald. "Ik heb het bedrag van 50 miljoen euro ook gehoord, of dat klopt moet uit onderzoek blijken", zegt Paauw. "De aanname is nu dat alle gestolen buit is teruggevonden."

Volgens Paauw werd het bedrijf niet extra in de gaten gehouden, maar zodra de meldingen binnenkomen, rukt de politie massaal uit. De overval van begin tot eind:

Zo ging de overval in Amsterdam-Noord van begin tot eind

De meerdere donkere auto's, onder meer een Audi en een Porsche, scheuren er na enkele minuten vandoor. Niet naar de snelweg, maar richting een provinciale weg bij het landelijke Broek in Waterland. "Het is natuurlijk gissen waarom", zegt Paauw. "Of ze dachten we komen snel weg en nemen de stilste route. Of ze hebben zich vergist en reden zich klem."

De achtervolging met auto's eindigt uiteindelijk in een weiland. De inwoners weten niet wat ze meemaken, een van de auto's van de overvallers belandt in iemands achtertuin. "Ze hadden denk ik niet voorzien dat de politie ze zo dicht op de hielen zou zitten", zegt Paauw. "Ze hebben de vluchtwagens in brand gestoken maar konden niet wegkomen."

Volgens de politiechef is de politie van nu niet meer die van vijftien jaar geleden. "Toen bevroren we de situatie om te wachten op speciale eenheden. De politie van nu gaat erachteraan. Als je dit soort criminelen blijft verstoren is er minder kans op geweld tegen onschuldigen."

Dat is niet zonder risico voor de politie, geeft Paauw toe. "Ik ben bijzonder trots. Ik was gisteren bij de debriefing, dan hoor je hoe vastberaden mensen zijn geweest. Agenten die door een sloot gaan om er achteraan te gaan. Daar heb ik respect voor. Maar onze mensen zijn geen cowboys, die doen dit gecoördineerd en met hulp van de politiehelikopter."

Op deze beelden is te zien hoe een auto een tuin inrijdt en de inzittenden met bivakmutsen het weiland in vluchten:

Schietpartij Broek in Waterland in beeld

Er zijn gevallen bekend van agenten die een posttraumatische stressstoornis oplopen bij gewelddadige overvallen. Hoe is het met de politiemensen nu? "Gisteren is er geestelijke opvang geweest", zegt Paauw. "Collega's worden gehoord als getuige, maar krijgen allemaal een advocaat. Dit heeft een enorme impact. De eerste avond slaap je niet van de adrenaline, maar als dat na drie weken nog steeds is, moet je aan de bel trekken. Daar zijn we nu professioneler in dan vroeger."

In het weiland werden vier verdachten van de overval aangehouden, twee raakten daarbij gewond. Een vijfde verdachte overleed, twee anderen werden elders aangehouden. De politie zoekt nog zeker twee andere, voortvluchtige verdachten. Volgens Paauw zijn er meer verdachten dan tot nu toe bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl