Politiemensen gisteren in Broek in Waterland
NOS Nieuws

Politie zoekt nog twee verdachten van overval waardetransport

De Amsterdamse politie zoekt nog zeker twee mensen die worden verdacht van betrokkenheid bij de gewapende overval op een waardetransport van gisteren. Wat hun rol was, is niet bekendgemaakt.

Gistermiddag pleegde een groep zwaargewapende daders een overval op het waardetransport bij het bedrijf Schöne Edelmetaal in Amsterdam-Noord. Dat ging met veel machtsvertoon gepaard. Een van de daders stond voor het bedrijfspand op de uitkijk en schoot een aantal malen met een automatisch wapen in de lucht, terwijl er auto's en fietsers voorbijkwamen. Een omwonende filmde dat allemaal.

Buit en wapens teruggevonden

De politie zegt tegen de NOS dat de overvallers buit hebben meegenomen en dat een deel is teruggevonden. Ook zijn vandaag in Broek in Waterland automatische vuurwapens gevonden, die vermoedelijk door de overvallers zijn achtergelaten. De politie zocht onder meer in het water.

Buurtbewoners zijn ook vandaag nog vol ongeloof over de overval:

Buurtbewoners nog steeds verbaasd na overval: 'Je krijgt Oceans 11-gevoel'

Na het inladen gingen de daders er in meerdere snelle auto's met hoge snelheid al schietend vandoor. Een auto reed de A1 op richting Diemen, twee anderen reden over de provinciale weg naar Broek in Waterland. Een groot aantal politieauto's zette de achtervolging in, waarbij agenten terugschoten.

Heftig

Politiechef Frank Paauw benadrukt hoe heftig het voor zijn collega's is geweest. "Zo'n vijftig collega's zijn direct geconfronteerd met automatisch vuur", stelt Paauw in een verklaring.

In Broek in Waterland werden uiteindelijk vier verdachten in een weiland aangehouden. Twee van hen raakten daarbij gewond. Een vijfde verdachte overleed ter plekke. Vermoedelijk werd hij geraakt door een politiekogel. Een van de verdachten ligt nog in het ziekenhuis, de rest zit in de cel.

Zo ging dat gistermiddag in zijn werk:

Zo ging de overval in Amsterdam-Noord van begin tot eind

Verdachte nummer zes werd aangehouden in een auto bij een viaduct over de A1 in Diemen. De verdachte zat in een auto die bij een uitgebrande auto stond. Aan het eind van de middag werd nog een zevende verdachte gearresteerd. Dat gebeurde op de A16 bij Rotterdam.

Paauw prijst het optreden van zijn medewerkers: "Ik ben trots op onze collega's die moedig hebben doorgepakt en deze aanhoudingen hebben verricht. Met man en macht zetten we nu in op deze zaak".

België en Frankrijk

Volgens NOS-redacteur Remco Andringa komen de aangehouden verdachten niet uit Nederland. Het zijn Belgen en Fransen. De politie heeft dit vanmiddag bevestigd.

Het is niet voor het eerst dat buitenlandse criminelen hier extreem geweld gebruiken, zegt Andringa. "Het doet denken aan een reeks overvallen van jaren terug. Een Belgische bende pleegde toen in heel Europa overvallen, onder meer op een gelddepot van Brink's in Best. Er werden toen explosieven gebruikt om het depot op te blazen en er werd ook toen met automatische wapens op de politie geschoten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl