Öztürk, Azarkan en Kuzu op het partijkantoor van Denk

Hoe geloofwaardig is verzoening bij Denk? Leden hopen op vertrek Öztürk

  • Nynke de Zoeten

    politiek verslaggever

  • Nynke de Zoeten

    politiek verslaggever

Ze maakten elkaar uit voor intimiderend, rancuneus, incompetent, manipulatief, verrader en broedermoordenaar. Maar opeens hadden de drie Tweede Kamerleden van Denk zich weer verzoend. Vandaag mogen ze aan de leden uitleggen hoe geloofwaardig dat is. Vanwege de coronaregels kunnen maar dertig mensen aanwezig zijn op de Algemene Ledenvergadering, de rest volgt de ALV digitaal.

Nieuwsuur sprak meerdere leden van Denk en veel van hen verwachten - en hopen - dat Selçuk Öztürk vanmiddag aankondigt dat hij zal stoppen als voorzitter van de partij. En als hij dat niet doet, liggen er verschillende moties klaar die hem daartoe oproepen.

Ook Mohamed Alkaduhimi, van de werkgroep Nieuw Democratisch Denk, vindt dat de dubbelfunctie niet meer houdbaar is. Hij denkt dat de ruzie deels zo uit de hand kon lopen omdat maar een paar mensen de dienst uitmaken en de procedures binnen Denk niet duidelijk zijn. Iedereen kon zijn eigen gang gaan. "Öztürk mailde via de ledenlijst, Kuzu stuurde selfies met een zwarte achtergrond en Azarkan gebruikte de webpagina's voor zijn eigen verhaal. Dat was allemaal heel verwarrend."

Politieke soap

Op 21 maart kondigt Tunahan Kuzu plotseling aan dat hij stopt als partijleider van Denk en na de verkiezingen niet terugkeert. Een week later komt via HP/deTijd naar buiten dat hij twee jaar eerder een "grensoverschrijdende" buitenechtelijke relatie had.

Wat er precies is voorgevallen blijft onduidelijk, maar eerder al moest Kuzu tijdelijk zijn fractievoorzitterschap neerleggen vanwege deze verhouding. Twee jaar later wordt die dus opnieuw tegen hem gebruikt, als zet in de machtsstrijd die zich al langer binnen de partij afspeelt.

Kuzu en Farid Azarkan willen de partij verbreden en een minder polariserende toon aanslaan. Ook kunnen met name Azarkan en Öztürk het persoonlijk slecht met elkaar vinden. Öztürk zou, met zijn dubbelfunctie als Kamerlid en voorzitter van de partij, te veel macht naar zich toetrekken en te veel zijn eigen zin doordrijven.

Als oplossing wordt bedacht dat Öztürk na de Provinciale Statenverkiezingen naar de Eerste Kamer gaat. Maar na een teleurstellende uitslag krijgt Denk daar geen enkele zetel.

Verzoening

Als Öztürk rond Kerst vorig jaar op Twitter ziet dat Kuzu en Azarkan samen naar Istanbul zijn en daar - naast pakken kopen - de toekomst van de partij bespreken, is Öztürk laaiend. Hij voelt zich buitengesloten.

Twee maanden later zegt hij tegen Kuzu dat hij chantabel is vanwege zijn affaire. Kuzu kondigt zijn vertrek aan en Azarkan wordt fractievoorzitter. Die eist op zijn beurt het vertrek van het bestuur. Een deel geeft daar gehoor aan, maar Öztürk blijft en royeert Azarkan vervolgens zelfs als lid van Denk.

Azarkan en Kuzu laten lokale Denk-leiders hun steun uitspreken en Öztürk lijkt steeds verder alleen te staan. Maar op 18 mei komt er opeens een persbericht dat de drie Denk-Kamerleden zich verzoend hebben.

Pion in machtsstrijd

Eigenlijk zou vandaag op de ledenvergadering een onderzoek van bureau Berenschot gepresenteerd worden naar de hele gang van zaken rond de affaire van Kuzu met "de vrouw in kwestie". Maar met de verzoening tussen de drie mannen is ook dit onderzoek van tafel.

Aan twee andere onderzoeken is door de vrouw zelf niet meegewerkt, omdat ze daar geen vertrouwen in had. Aan het Berenschot-onderzoek wilde ze wel meewerken. De 38-jarige vrouw wil er niet meer op ingaan, maar zegt wel dat zij "als pion misbruikt is in een machtsstrijd". "Iedereen heeft in zijn eigen belang gehandeld, maar niemand in mijn belang. Toen niet, en nu al helemaal niet. Ik neem ze dat alle drie kwalijk".

Alkaduhimi van "Nieuw Democratisch Denk" kondigt wel aan dat hij een motie zal indienen om te kijken hoe Denk vrouwvriendelijker kan worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl