De World Press Photo van dit jaar gaat naar de Japanse fotograaf Yasuyoshi Chiba. Chiba krijgt de prijs voor zijn foto Straight Voice, gemaakt voor persbureau AFP. De foto toont een demonstrant in Sudan die middenin een protest een gedicht voordraagt.
Omdat het militaire gezag waartegen de demonstraties waren gericht de elektriciteit had afgesloten, wordt de gefotografeerde man belicht door de lampjes van de mobiele telefoons van zijn omstanders.
"Ik ben heel blij natuurlijk, maar het voelt nog onwerkelijk", zegt Chiba tegen Nieuwsuur over het winnen van de prijs. Hij krijgt een geldprijs van 10.000 euro. Normaal gesproken wordt de World Press Photo uitgereikt op een speciale ceremonie in Amsterdam. Die is dit jaar geannuleerd, vanwege het coronavirus. "Ik ontving het nieuws samen met mijn familie, thuis. In deze situatie kon ik niet naar Amsterdam komen voor de prijsuitreiking. Dus ik vraag me nog steeds af of dit wel echt is."
Toeval
Chiba maakte zijn winnende foto tussen de demonstranten die meer macht voor het Sudanese volk eisten. "Het protest was een circus van verschillende mensen. Jonge generaties en ook wat oudere mannen. Er was een groep vrouwen aan mijn rechterkant, ook aan het scanderen."
"Op de momenten dat de jongen die het gedicht voordroeg ademhaalde, riep iedereen 'revolutie' in het Arabisch. Het was een heel sterk moment."
Toen Chiba de foto maakte, besefte hij nog niet dat de jongen poëzie scandeerde. "Dat moest ik van mijn collega's horen, want ik versta geen Arabisch. Dat hij in zo'n situatie een gedicht voorleest, was voor mij echt een verrassing."
"De foto is een goed voorbeeld van mijn werk. Je weet nooit wat er gaat gebeuren. Ook nu had ik geen verwachtingen. Maar toen gebeurde er dit, iets heel emotioneels. Dat is natuurlijk toeval, maar het is heel belangrijk om er als fotograaf bij te zijn, om zo'n moment vast te kunnen leggen."
Uiteindelijk was het protest in Sudan succesvol: president Omar al-Bashir werd afgezet en de oppositie tekende een akkoord met het leger over het verdelen van de macht.
Jeugd confronteert machthebbers
Chiba vindt zijn eigen foto sterk omdat het iets vertelt over de demonstranten. "Wanneer je het over demonstranten hebt, kan je je niet bedenken wat voor mensen het zijn. Maar als je leest dat ze poëzie voordragen, krijg je een veel beter beeld van de demonstranten en hoe divers ze zijn. Ze gebruiken poëzie als protestvorm. Daarom houd ik van deze foto."
De jury roemt de foto omdat het de jeugd een stem geeft. "Het is een beeld van een jongere die stelling neemt tegen de autoriteiten", zegt juryvoorzitter Lekgetho Makola.
"Alle zes genomineerde foto's vertegenwoordigen een belangrijk element dat naar voren komt. En dat is dat van een wereldwijde jeugd die veel meer betrokken raakt bij het schrijven van hun toekomst. Een jeugd die machthebbers, die mogelijk hun vooruitgang belemmert en hun toekomst in gevaar brengt, aanspreekt en confronteert", aldus Makola.
Zie in dit artikel de vijf andere genomineerde foto's en lees de verhalen erachter:
De World Press Photo wordt jaarlijks uitgereikt aan een fotograaf wiens "visuele creativiteit en vaardigheden een beeld hebben opgeleverd van een belangrijk evenement van groot journalistiek belang".
Vorig jaar ging de prijs naar de Amerikaan John Moore voor zijn foto van de Crying Girl on the Border, een foto van de Hondurese peuter Yanela die huilend bij haar moeder Sandra Sanchez staat. Zij wordt gefouilleerd door Amerikaanse grensfunctionarissen in McAllen, Texas. Nadat die foto was gepubliceerd, ontstond wereldwijd publieke verontwaardiging.