De nominaties voor de World Press Photo zijn bekendgemaakt. De organisatie van de prestigieuze fotojournalistiek-prijs heeft uit bijna 74.000 foto's een selectie gemaakt. Uiteindelijk zijn in tien categorieën 44 fotografen uit 24 landen genomineerd.
In de belangrijkste categorie 'Foto van het Jaar' gaat het om zes foto's. We kijken naar de kanshebbers en de verhalen achter de foto's.
Een thema dat twee keer terugkomt bij de zes genomineerden is protest. De bovenstaande foto uit Algerije laat zien hoe studenten in aanvaring komen met oproerpolitie in hoofdstad Algiers afgelopen mei. De protesten leidden tot het aftreden van president Abdelaziz Bouteflika.
Op de foto uit Sudan hieronder staat een jongeman die, verlicht door telefoons, een gedicht voordraagt tijdens een stroomstoring. De mensen om hem heen zijn demonstranten. Zij gingen vorig jaar de straat op om te eisen dat het volk meer macht krijgt.
De autoriteiten probeerden de demonstranten het zwijgen op te leggen door de stroomvoorziening en het internet af te sluiten. Uiteindelijk was het protest succesvol: president Omar al-Bashir werd afgezet en de oppositie tekende een akkoord met het leger over het verdelen van de macht.
Een genomineerde foto uit Syrië gaat over de oorlog in dat land. De man in het ziekenhuis is een Koerdische strijder die bezoek krijgt van zijn vriendin, die geschokt reageert op zijn brandwonden. In oktober werden de Koerdische strijders door Turkse troepen uit delen van Noord-Syrië verdreven.
Het jonge meisje op de zwart-witfoto hieronder is de 15-jarige dochter van Armeense asielzoekers in Polen. Zij zit in een rolstoel omdat ze herstellende is van het Resignation Syndrome ('terugtrekkingssyndroom'). De ziekte komt voor onder kinderen die vastzitten in langdurige asielprocedures. Als reactie op een onzekere toekomst raken zij in een soort coma.
De foto met de man die een stel anti-tankgranaten opbergt in een kast is genomen in Abu Dhabi, op een van de grootste wapenbeurzen ter wereld. Op de beurs, waar weinig verwijst naar waar alle wapens uiteindelijk voor worden gebruikt, proberen wapenfabrikanten hun producten te slijten aan duizenden bezoekende militairen.
Naast negen categorieën voor individuele foto's, is er een categorie 'Fotoverhaal van het Jaar'. Drie fotoseries zijn daarvoor genomineerd: een over de protesten in Hongkong van de Deense fotograaf Nicolas Asfouri, een over de crash van de Ethiopian Airlines-vlucht van de Ethiopische fotograaf Mulugeta Ayene en een over de protesten in Algerije van de Fransman Romain Laurendeau.
Swipe hier door drie foto's die we uit de series hebben uitgelicht:
Ayene is ook genomineerd in 'Foto van het Jaar' met zijn foto van een rouwende vrouw die aarde op haar gezicht gooit. De mensen op de foto zijn nabestaanden van inzittenden van het gecrashte Ethiopian Airlines-vliegtuig. De foto is genomen op de plek waar het vliegtuig neerstortte. Softwarefouten in het besturingssysteem bleken de oorzaak van dit en een eerder ongeval met een Boeing 737 MAX-toestel. Bij de crashes vielen in totaal 346 doden.
Zowel de winnaar van 'Foto van het Jaar' als de winnaar van 'Fotoverhaal van het Jaar' krijgen 10.000 euro. De winnaars worden bekendgemaakt op 16 april in Amsterdam.