De uitzending van 27 februari: Eerste coronabesmetting in NL / Bedrijf promoot doneren lichaam / Peking en het coronavirus / Erasmusprijs naar provocerende kunstenaar

Eerste coronabesmetting in Nederland

Een man uit Tilburg is met het coronavirus besmet. De man is in Lombardije geweest en ligt in isolatie in het ziekenhuis. De GGD is gestart met een contactonderzoek. Het RIVM doet elke dag nieuwe testen. Minister Bruno Bruins reageert.

Minister Bruins over eerste coronageval in Nederland

Bedrijf promoot doneren lichaam

Het doneren van het lichaam aan de wetenschap promoten als een "goedkoop alternatief voor een uitvaart", waardoor "je nabestaanden kosten worden bespaard". Het eerste commerciële bedrijf dat in Nederland mensen vraagt om hun lichaam na hun dood te doneren - RISE Labs - adverteert met deze teksten. Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat sinds begin vorig jaar tientallen mensen zich hebben aangemeld bij RISE Labs. Er zijn vier lichamen daadwerkelijk gedoneerd aan het bedrijf.

Verbijstering over reclame voor lichaamsdonatie

Hoe Peking het corona-narratief stuurt

Aanvankelijk reageerde China niet erg adequaat op signalen dat zich een nieuw virus verspreidde, maar na een paar weken namen de autoriteiten juist keiharde en zeer vergaande maatregelen om het coronavirus in te dammen. De Chinese overheid probeert eveneens strak te controleren wat de eigen bevolking wel en niet te horen krijgt over het virus en de aanpak ervan. We spreken over de censuur en propaganda met Chinakenner Ardi Bouwers, gespecialiseerd in communicatie en media.

Erasmusprijs naar provocerende Britse kunstenaar

Grayson Perry krijgt de Erasmusprijs 2020. De Britse kunstenaar, die veel keramische werken, wandtapijten en beelden ontwerpt, is in eigen land een beroemdheid, een provocateur die zich graag als vrouw verkleed en veel humor gebruikt in zijn kunst. In november krijgt hij de oeuvreprijs uit handen van koning Willem-Alexander. Nieuwsuur kreeg een inkijkje in Perry's studio in Londen.

Erasmusprijs naar provocateur en 'pottenbakkende travestiet' Grayson Perry

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl