Bloemen en kaarsen bij een van de getroffen Sishalounges in Hanau

'Dader Hanau al in november in het vizier'

De aanslagen op twee waterpijpcafés lijken te leiden naar een groot schandaal. Dat zegt Holger Schmidt, terrorismedeskundige bij de Duitse omroep ARD. "De Bundesanwalt (de hoogste officier van justitie) heeft in november al een brief ontvangen met extreemrechtse opvattingen, geschreven door de dader. Maar daar is niets mee gebeurd."

De aanslagen werden uitgevoerd door een 43-jarige Duitser, die volgens de Duitse krant Bild Tobias Rathjen heet. Er kwamen negen mensen om het leven, volgens de burgemeester allemaal mensen van buitenlandse afkomst. Zes mensen raakten gewond, een van hen is er slecht aan toe. De dader schoot ook zijn moeder en zichzelf dood.

Rathjen had een wapenvergunning als sportschutter. "Zijn wapenvergunning is na de brief niet opnieuw tegen het licht gehouden", zegt Schmidt. "Dat is opmerkelijk."

Veel gekker

Over het motief van de schutter bestaat geen volledige zekerheid. Wel staat vast dat hij extreem-rechtse sympathieën had. Online plaatste Rathjen geregeld teksten en video's waaruit dat blijkt. Schmidt ziet hem als een totale gek. "Veel gekker nog dan wat we weten van andere extremisten met complottheorieën. Deze R. heeft het over vreemde machten en ondergrondse forten van de VS."

Op internet plaatste Rathjen video's met complottheorieën van allerlei aard. In een filmpje spreekt hij over misbruik van kinderen in ondergrondse Amerikaanse legerbases. Hij roept Amerikanen op om daartegen in verzet te komen.

Schmidt: "Kenmerkend is dat hij in de video zijn daad niet heeft aangekondigd. Hij heeft zijn daad ook niet gefilmd, zoals de dader van Christchurch en die van Halle dat wel deden."

Dadertypen

Eerder deze week en eind vorige week werden vier leden van de terreurgroep 'Gruppe S.' gearresteerd. "Iedereen denkt aan een verband met die groep", zegt de terreurdeskundige. "Bij die aanhoudingen werden uitgewerkte plannen gevonden voor aanslagen op moskeeën. Moskeeën en shisha-lounges lijken misschien op elkaar als doelen voor het treffen van migranten, maar toch zijn de dadertypen compleet verschillend."

Het onderzoek richt zich in Duitsland nu vooral op alle contacten van Tobias Rathjen zegt Schmidt. "En dan komt de vraag: wie zijn er verantwoordelijk dat dit heeft kunnen gebeuren?"

Vergif

De Duitse bondskanselier Merkel zei vandaag: "Racisme is vergif, haat is vergif. Dit vergif is verantwoordelijk voor veel misdrijven." Ze verwees naar de moorden door de neonazistische terreurgroep NSU tussen 2000 en 2007, de moord op politicus Walter Lübcke vorig jaar zomer en de antisemitische aanslag in oktober in Halle.

Zie hieronder artikelen over die moorden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl