Volop politie op de plek van de aanslag in Hanau
NOS NieuwsAangepast

9 doden bij aanslagen op Duitse waterpijpcafés, OM vermoedt rechts-extremisme

In de Duitse stad Hanau, even ten oosten van Frankfurt, zijn gisteravond laat twee shishalounges onder vuur genomen. Die aanslagen hebben aan zeker negen mensen het leven gekost, volgens de burgemeester allemaal mensen van buitenlandse afkomst.

Het Duitse Openbaar Ministerie zegt dat er aanknopingspunten zijn voor een rechts-extremistisch motief. Er wordt uitgegaan van een terroristische daad.

Volgens de Duitse krant Bild blijkt de vreemdelingenhaat van de dader uit een afscheidsbrief die in zijn appartement is ontdekt. Daar werd uren na de beschietingen ook het lichaam van de dader gevonden. Ook zijn moeder lag daar dood, wat het totale dodental op elf brengt.

Woonwijk

De terrorist opende rond 22.00 uur het vuur in een waterpijpcafé in het centrum van Hanau, een stad waar zo'n 100.000 mensen wonen. Vervolgens reed hij naar een westelijke woonwijk 2 kilometer verderop, waar hij in een andere shishalounge ook begon te schieten. Na zijn daden vluchtte de schutter in een auto.

Onder de slachtoffers is een onbekend aantal mensen van Koerdische afkomst. Er zijn ook enkele mensen gewond geraakt.

Doden en gewonden bij schietpartij Duitsland

De dader was een 43-jarige Duitser, die volgens Bild Tobias R. heet. Hij zou in de achtergelaten brief "verwarde opvattingen" uiten, waarvan vele met een rechts-radicale inslag. Zo schrijft hij volgens Bild dat bepaalde volkeren moeten worden "vernietigd".

Op internet plaatste R. video's met complottheorieën van allerlei aard. Zo was er een filmpje waarin hij spreekt over ondergrondse Amerikaanse legerbases waarin kinderen zouden worden misbruikt. Hij roept Amerikanen op om daartegen in verzet te komen. Dat filmpje staat ook op Twitter:

De Duitse autoriteiten bevestigen niet dat er een brief is achtergelaten, maar zeggen wel dat bekend is dat de man rechts-extremistische opvattingen koesterde. Die uitte hij onder meer op zijn website, zei de minister van Binnenlandse Zaken van Hessen op een persconferentie.

R. stond geregistreerd als sportschutter. Voor het wapen dat hij bij zijn daad gebruikte had hij echter geen vergunning, zei de deelstaatminister.

Aanslagpleger Duitse waterpijpcafés waarschijnlijk rechts-extremist

Het landelijke Openbaar Ministerie heeft de leiding over het onderzoek overgenomen van het regionale parket. Dat is vanwege "het bijzondere karakter" van de gebeurtenissen, staat in een verklaring.

De Duitse regering heeft geschokt gereageerd. "Onze gedachten zijn bij de inwoners van Hanau", laat een regeringswoordvoerder op Twitter weten. "Onze deelneming gaat uit naar de getroffen families."

In verband met de aanslagen heeft bondskanselier Merkel een voorgenomen bezoek aan de Nationale Academie van Wetenschappen in Halle afgezegd. Ze laat zich voortdurend op de hoogte houden van de gebeurtenissen in Hanau, zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl