Still uit video

Dader Halle filmde aanslag, meer slachtoffers voorkomen door weigerend wapen

  • Rudy Bouma

    verslaggever

  • Rudy Bouma

    verslaggever

De dader van de aanslag in het Duitse Halle heeft de moord op twee mensen vastgelegd op video. De beelden werden geüpload op videosite Twitch. De clip duurt bijna 36 minuten en lijkt op de beelden die Brenton Tarrant maakte van de slachting in Christchurch in Nieuw-Zeeland, in maart van dit jaar.

De schutter in Halle lijkt alleen te handelen. Doordat zijn wapen herhaaldelijk weigert, zijn meer slachtoffers voorkomen.

Duitse media melden dat de dader de 27-jarige Stephan B. is uit de deelstaat Saksen-Anhalt. Hij filmt zichzelf aan het begin van de video en noemt zichzelf 'anon'. Dat is een term voor anonieme gebruikers op forums als 8chan. Hij noemt Joden "de oorzaak van alle problemen" en ontkent de Holocaust. Ook beklaagt hij zich over feminisme en massa-immigratie.

Emmer vol explosieven

Te zien is hoe hij naar een synagoge rijdt. Hij komt niet binnen, waarop hij enkele schoten op de deur lost. Vervolgens brengt hij een zelfgemaakt explosief aan bij een zijdeur. In zijn auto is een emmer vol explosieven te zien. De man probeert een andere ingang te vinden maar slaagt hier niet in. Hij loopt vloekend en tierend rond de synagoge.

Een voorbijgangster die hem aanspreekt wordt koelbloedig doodgeschoten. De man rijdt weg en stopt opnieuw op een straathoek waar hij een döner-kebab-zaak binnenloopt. Twee mannen kunnen ontkomen omdat het geweer van de schutter herhaaldelijk weigert.

Terug op straat beschiet hij opnieuw een voorbijganger, maar die lijkt niet te worden getroffen. Vervolgens gaat hij achter twee werklieden aan en beschiet hij hen, maar ook zij weten te ontkomen.

'Wapens waardeloos'

De schutter keert vervolgens terug naar de kebab-zaak en schiet daar een man dood die zich in een hoek schuilhoudt. Als hij de zaak weer verlaat, beklaagt de schutter zich over zijn wapens: "Ik heb bewezen dat geïmproviseerde wapens waardeloos zijn."

Dan wordt hij geblokkeerd door de politie, op wie hij herhaaldelijk schiet. Hij raakt daarbij zelf gewond aan zijn hals. "Ik weet niet of ik ga sterven", zegt hij. Als de man weet te ontkomen, luistert hij naar muziek en schijnbaar toevallig naar een radioprogramma over wapenhandel.

Na krap een half uur gooit hij ogenschijnlijk de camera of telefoon uit het autoraam. Het beeld blijft nog enkele minuten doorlopen terwijl auto's over de camera rijden.

Terrorisme-deskundigen twijfelen er niet aan dat de dader een extreemrechts, antisemitisch motief had:

'De dader is een klunzige, maar koelbloedige moordenaar'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl