Iran

Amerikaanse kritiek op dramatisch effect van liquidatie Soleimani

Zondag is traditioneel de ochtend van de politieke talkshows in de Verenigde Staten. Daarin zijn de liquidatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani - een van de machtigste mannen in het Midden-Oosten - en de gevolgen ervan natuurlijk hét onderwerp van gesprek.

"Er dreigt nu een escalatie van het conflict. Tegen alle beloften van president Trump in", zegt correspondent Arjen van der Horst.

Troepen

Het Iraakse parlement sprak zich vandaag in een resolutie in een buitengewone vergadering uit tegen militaire aanwezigheid van andere landen in Irak. Aanleiding is de liquidatie van Soleimani en de Iraakse militieleider Muhandis.

"In 2014 kregen de Amerikanen recht op bases in Irak, bedoeld om te helpen bij de strijd tegen IS. Er zitten zo'n 5000 Amerikaanse militairen in Irak en er zijn er 3000 in aantocht. Dat betekent dat een groot deel van die troepen moet vertrekken", zegt Van der Horst, die wel verwacht dat er nog ruimte is voor onderhandeling.

Duidelijke headlines in de Amerikaanse ochtendshows: het conflict escaleert dramatisch.

'Er dreigt nu een escalatie van het conflict'

Kritiek is er nu in de VS vooral over die strijd tegen IS. "Trump heeft vorig jaar bijna alle troepen uit Syrië teruggetrokken. De strijd tegen IS wordt nu steeds moeilijker. Dat is een zware slag voor de VS. Er ontstaat wellicht een vacuüm waarin IS aan terrein wint."

Oorlogsmoe

Ook bij de achterban van Trump is het volgens Van der Horst daarom nog maar de vraag of ze wel mee gaan in de juichstemming na de liquidatie. "De VS is al bijna 20 jaar verwikkeld in oorlog in Afghanistan. Er wordt gevochten in Syrië. Mensen zijn oorlogsmoe geworden."

Nederland is ook militair aanwezig in Irak namens de internationale coalitie in de strijd tegen IS. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bestudeert de resolutie van het Iraakse parlement.

Iran heeft verder nog aangekondigd zich volledig terug te trekken uit het internationale atoomakkoord. Het land voelt zich niet langer verplicht zich aan de afspraken te houden.

Donald Trump is ondertussen duidelijk op Twitter: mocht Iran een wraakactie uitvoeren op Amerikanen dan zijn er 52 Iraanse doelen geselecteerd die zullen worden aangevallen. Die doelen verwijzen naar de 52 Amerikanen die in 1979 werden gegijzeld in de Amerikaanse ambassade in Iran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl