Het Iraakse parlement
NOS NieuwsAangepast

Iraakse parlement wil dat Amerikaanse militairen vertrekken

Het Iraakse parlement heeft zich in een resolutie in een buitengewone vergadering uitgesproken tegen militaire aanwezigheid van andere landen in Irak. Aanleiding zijn de Amerikaanse bombardementen op Iraaks grondgebied, zoals afgelopen vrijdag, toen de VS een vliegveld in Bagdad bombardeerde en daarmee de Iraanse generaal Soleimani en de Iraakse militieleider Muhandis liquideerde.

De resolutie is niet bindend, wat wil zeggen dat de Iraakse regering er niet in mee hoeft te gaan. Wel sprak premier Abdul-Mahdi zich al sterk uit tegen de militaire aanwezigheid van Amerika in Irak. Hij heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Le Drian in een telefoongesprek laten weten dat ambtenaren op dit moment wetgeving voorbereiden waarmee de resolutie kan worden uitgevoerd.

Volgens Abdul-Mahdi speelde Muhandis, leider van de sjiitische militie Kataib Hezbollah, een belangrijke rol bij het in de hand houden van Iraakse milities. Volgens hem is de VS sinds de terugtrekking uit het atoomakkoord met Iran bezig met een 'voor ons of tegen ons-beleid'.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt teleurgesteld te zijn over de oproep van het Iraakse parlement. Het ministerie vraagt Iraakse leiders het belang van de relatie met de VS voor de economie en veiligheid in ogenschouw te nemen, net als het belang van de aanwezigheid van de coalitie voor het verslaan van IS.

Ambassadeur ontboden

Het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen vanwege de herhaaldelijke Amerikaanse luchtaanvallen op Iraaks grondgebied. Het ministerie veroordeelt de aanvallen als een "flagrante schending" van de Iraakse soevereiniteit en van afspraken van de internationale coalitie.

Op verschillende plaatsen werd vandaag gedemonstreerd tegen de Amerikaanse aanval,ook in Istanbul:

Protest in Istanbul tegen aanval VS

Vandaag werd ook bekend dat de door Amerika geleide coalitie het trainen van het Iraakse leger in de strijd tegen IS voorlopig stopzet vanwege raketaanvallen op bases waar de troepen verblijven. De coalitie blijft wel de bases met zijn eigen troepen verdedigen, staat in een verklaring.

Ook Nederland schort de trainingen aan commando's in Bagdad voorlopig op, bevestigt het ministerie van Defensie. In de hoofdstad leiden drie tot twaalf Nederlandse trainers Irakezen op. De trainingen die in Erbil, in het noorden van Irak, aan Iraaks-Koerdische peshmerga worden gegeven, gaan wel door. Daar zitten zo'n vijftig Nederlandse trainers.

"Herhaaldelijke raketaanvallen in de afgelopen twee maanden door elementen van Kataib Hezbollah hebben aan leden van Iraakse veiligheidsdiensten en Amerikaanse burgers het leven gekost", staat in de verklaring van de coalitie. Kataib Hezbollah is de sjiitische militie die door de VS verantwoordelijk wordt gehouden voor raketaanvallen op Amerikaanse bases in Irak.

Volgens de leider van de door Iran gesteunde Libanese terreurorganisatie Hezbollah, Hassan Nasrallah, markeert de liquidatie van Soleimani een nieuwe fase in het Midden-Oosten. "Niet alleen voor Iran of Irak, maar voor de hele regio", zei hij. Nasrallah sprak dreigende taal. Hij noemde Amerikaanse bases en oorlogsschepen als mogelijke doelen voor wraakacties.

In Iran zijn honderdduizenden mensen op de been om afscheid te nemen van generaal Soleimani:

Lichaam Soleimani in Iran aangekomen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo zei in een interview met het programma This Week van ABC dat alle eventuele vergeldingsbombardementen van het Amerikaanse leger in Iran legaal zullen zijn volgens het oorlogsrecht.

Eerder twitterde president Trump dat de VS 52 doelen in Iran heeft geselecteerd om een Iraanse aanval te vergelden en dat enkele van die doelen van groot belang zijn voor de Iraanse cultuur. De president liep daarmee vooruit op een wraakactie van Iran vanwege de liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani. Het oorlogsrecht verbiedt het doelbewust bombarderen van culturele doelen in bijna alle gevallen. "Elk doel dat we aanvallen, zal een wettig doel zijn en het zal een aanval zijn met een enkele missie: het beschermen en verdedigingen van Amerika", zei Pompeo.

Volgens de minister waren de inlichtingen over Soleimani helder en is het duidelijk dat de wereld er met zijn dood veiliger op geworden is. De boodschap van Trump is nu duidelijk voor Iran, zei hij.

Atoomakkoord

Intussen bespreekt de Iraanse regering vandaag een volgende fase in de terugtrekking uit het internationale atoomakkoord, dat in 2015 werd ondertekend door Iran, de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Volgens de Iraanse staatstelevisie gaat Iran zich niet langer houden aan de verplichtingen uit het akkoord, maar blijft het wel samenwerken met de nucleaire waakhond van de VN.

Waarnemers in Iran sluiten niet uit dat het land de liquidatie op generaal Soleimani wil wreken door de uraniumverrijking verder op te voeren tot 20 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl