Sjiitische militieleden dragen foto's van Soleimani tijdens de processie in Bagdad
NOS NieuwsAangepast

Trump: 52 Iraanse doelen geselecteerd als Iran aanvalt

De Verenigde Staten hebben 52 Iraanse doelen geselecteerd die worden aangevallen als Iran een aanval uitvoert op Amerikanen of Amerikaanse bezittingen. Dat schrijft president Trump in een reeks tweets over de liquidatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani van vrijdag.

Een aantal van de geselecteerde doelen zijn volgens Trump "heel belangrijk voor Iran en de Iraanse cultuur". De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken zei daarop dat hij aanvallen op culturele doelen beschouwt als een "oorlogsmisdaad".

"Iran praat heel brutaal over het aanvallen van Amerikaanse doelen uit wraak voor het uit de weg ruimen van hun terroristenleider", schrijft Trump. Hij benadrukt dat er onlangs een Amerikaan werd gedood en vele anderen ernstig gewond raakte bij een aanval waar hij Soleimani verantwoordelijk voor houdt. "Om maar te zwijgen over alle mensen die hij in zijn leven heeft gedood, inclusief honderden Iraanse demonstranten".

Als Iran Amerikanen aanvalt, kondigt Trump aan "erg snel en erg hard" terug te slaan. "De VS wil geen bedreigingen meer", schrijft hij.

Gijzeling 1979

De 52 Iraanse doelen verwijzen volgens Trump naar de 52 Amerikanen die in 1979 langer dan een jaar werden gegijzeld in de Amerikaanse ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran.

Na de gerichte raketaanval op Soleimani (de machtigste man van Iran na de opperste leider Khamenei) bij de internationale luchthaven van Bagdad, dreigde Iran direct met vergelding. Volgens de Iraanse ambassadeur bij de Verenigde Naties staat de Amerikaanse aanval gelijk aan een oorlogsverklaring.

In het Iraanse parlement werd "dood aan Amerika" geroepen:

Iraanse parlementariërs schreeuwen anti-Amerikaanse leuzen

Een groep hackers, mogelijk afkomstig uit Iran, heeft zich toegang verschaft tot een Amerikaanse overheidswebsite. Ze plaatsten boodschappen waarin wraak werd gezworen voor de liquidatie van generaal Soleimani. Ook plaatsten ze een bewerkte foto van president Trump. Daarop heeft hij een bebloede mond en krijgt hij een kaakslag.

Donderdag reist de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab naar Washington voor overleg met zijn Amerikaanse ambtgenoot Mike Pompeo over de opgelopen spanningen, meldt persbureau Reuters. In de dagen voor de ontmoeting zal Raab onder meer overleggen met de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk en Duitsland.

Afscheid Soleimani

In Irak hebben gisteren duizenden mensen afscheid genomen van Soleimani en de Iraakse militieleider Abu Mahdi al-Muhandis, die ook werd gedood bij de aanval van vrijdag. De lichamen zijn in een uitvaartprocessie vanuit Bagdad, via Karbala naar het sjiitische pelgrimsoord Najaf vervoerd.

Soleimani is inmiddels overgebracht naar Iran waar in verband met zijn dood drie dagen van nationale rouw is afgekondigd. Zijn stoffelijke resten worden vervoerd naar de sjiitische heilige stad Mashhad en daarna naar Teheran. Op dinsdag wordt hij begraven in zijn thuisstad Kerman.

Ook in Iran zijn duizenden mensen op de been voor het afscheid:

Lichaam Soleimani in Iran aangekomen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl