Rouwenden in Bagdad bij de lijkwagen van Soleimani
NOS Nieuws

Processie van Bagdad naar Najaf voor gedode Iraanse generaal Soleimani

In Irak nemen vandaag duizenden mensen met een uitvaartprocessie afscheid van de Iraanse generaal Soleimani en de Iraakse militieleider Abu Mahdi al-Muhandis. De twee mannen werden gisteren, met acht anderen, gedood bij een gerichte Amerikaanse luchtaanval bij de luchthaven van Bagdad. Soleimani was de tweede man van Iran, achter de opperste leider ayatollah Khamenei.

De Verenigde Staten hielden hem verantwoordelijk voor talloze dodelijke aanslagen op Amerikaanse doelen, en volgens het Witte Huis beraamde Soleimani nieuwe aanvallen op Amerikaanse diplomaten in Irak en op andere plaatsen in het Midden Oosten.

De meeste mensen kwamen in zwarte kleding naar de processie:

Anti-Amerikaanse leuzen tijdens herdenkingsplechtigheid in Bagdad

De uitvaart wordt georganiseerd door het PMF (Hashd al-Shabi), een koepelorganisatie van milities in Irak die onder grote invloed staat van Iran. De uitvaartprocessie, in aanwezigheid van de Iraakse premier Mahdi, begon bij de zwaar bewaakte Groene Zone in Bagdad, waar ook de Amerikaanse ambassade staat. Veel mensen riepen: "Dood aan Amerika, dood aan Israël."

De gemotoriseerde processie rijdt via Karbala naar Najaf, 160 kilometer ten zuiden van Bagdad. In dit pelgrimsoord voor sjiitische moslims worden de gedode Iraakse militieleden begraven.

De begrafenis van generaal Soleimani is volgende week in Iran, na drie dagen van nationale rouw. Later vandaag worden zijn stoffelijke resten naar Iran overgebracht.

Verwacht wordt dat in Iran miljoenen mensen op de been komen voor het afscheid van Soleimani, vergelijkbaar met de uitingen van rouw in 1989 rond de dood van ayatollah Khomeini, de stichter van de islamitische republiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl