President Trump
NOS NieuwsAangepast

Trump over uitschakelen Soleimani: 'Terrorist nummer 1 van de wereld gedood'

De Amerikaanse president Trump zegt dat de Verenigde Staten door het doden van de Iraanse generaal Soleimani een oorlog hebben tegengehouden, in plaats van dat Washington er een is begonnen. Dat verklaarde hij tegen pers in zijn verblijf in Florida.

Soleimani was volgens Trump verantwoordelijk voor de dood van miljoenen mensen, inclusief demonstranten in Iran zelf. Ook verwondde en doodde hij duizenden Amerikanen en plande hij de dood van nog veel meer van hen. "Onschuldige mensen doden was zijn gestoorde obsessie. We hebben hem op heterdaad betrapt en uitgeschakeld. We hebben terrorist nummer 1 van de wereld gedood."

Trump zegt niet uit te zijn op het afzetten van het Iraanse regime, maar vindt wel dat Teheran per direct moet stoppen met het inzetten van milities om buurlanden te destabiliseren. "We zijn bereid om elke actie te ondernemen die noodzakelijk is, en dat is in het bijzonder van toepassing op Iran."

Trump twitterde eerder op de dag dat Soleimani werd gehaat en gevreesd in Iran, maar volgens hem zouden Iraniërs dat nooit toegeven. "Ze zijn lang niet zo bedroefd als hun leiders de buitenwereld willen laten geloven." Volgens Trump had Soleimani "al jaren geleden uitgeschakeld moeten worden".

Ook schreeft de Amerikaanse president dat Iran nooit een oorlog heeft gewonnen, maar ook nog nooit een onderhandeling heeft verloren. Kort na de aanval plaatste hij alleen een afbeelding van een Amerikaanse vlag.

Het Pentagon gaat nog drieduizend manschappen naar het Midden-Oosten sturen in de nasleep van het doden van Soleimani, melden Amerikaanse media. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, omdat de dreiging in de regio volgens het ministerie van Defensie is toegenomen.

Ze komen bovenop de zevenhonderd soldaten die al naar Koeweit waren gestuurd na het bestormen van de Amerikaanse ambassade in Bagdad, door Iraanse milities en hun aanhangers.

"Levens op het spel"

De Amerikaanse minister Pompeo van Buitenlandse Zaken heeft onder meer met China, Duitsland, en het Verenigd Koninkrijk gebeld om uitleg te geven over de dodelijke droneaanval bij de luchthaven van Bagdad. Hij zei dat er Amerikaanse levens op het spel stonden als Soleimani niet zou worden geliquideerd. Pompeo gaf daar verder geen details over.

Pompeo werd door onder meer CNN geïnterviewd over de aanval:

Correspondent Arjen van der Horst vindt het lastig om te zeggen wie de beslissing heeft genomen om Soleimani te liquideren. "Trump haat het als hij als zwakke leider overkomt. Of dat een motivatie is geweest om tot deze drastische actie te komen, is moeilijk te zeggen. Er zijn ook wel degelijk krachten hier in Washington, in het Pentagon, in de Nationale Veiligheidsraad en in de Senaat - haviken, die dit al veel langer willen."

Het lijkt erop dat de Amerikanen juist vandaag aanvielen, omdat er nu een goede kans was. Sinds de dood van een Amerikaan in de Noord-Iraakse stad Kirkuk bij een aanval door pro-Iraanse milities op 27 december volgen de inlichtingendiensten Soleimani op de voet. De VS vermoedt dat hij achter die aanval zit.

"Ze kwamen erachter dat Soleimani met een leider van die milities zou landen in Bagdad", zegt Van der Horst. "Toen is snel een beslissing genomen, want dit was het moment om hem uit te schakelen. Met een drone bombardeerden ze de auto waarin hij zat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl