Nieuwsuur
ANP

De inzet van de politie na de moord op advocaat Derk Wiersum heeft gevolgen voor de al krappe capaciteit binnen het Amsterdamse politiekorps. Burgemeester Femke Halsema zegt vandaag dat het "water de politie aan de lippen staat". In heel het land is gevraagd om versterking te leveren. Volgens Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), is het onbegonnen werk.

"Onze politie is net een citroen die je steeds verder uitperst. We zitten op de kritische grens nu." Hij maak zich ernstig zorgen over de veiligheid in Nederland. "En als het gaat om de georganiseerde criminaliteit al helemaal."

De moord op advocaat Wiersum heeft tot een enorme politieke versnelling geleid, zegt Struijs. "Maar ze hadden al veel eerder moeten beginnen met instromen en opplussen. Je hebt de politie niet zomaar op orde. Dat duurt jaren en dat vraagt om allerlei maatregelen. Het zijn forse tijden voor de politie. Het is constant verdelen van de schaarste, er is structurele overbelasting en onderbezetting."

Crepeersterkte

Over de gevolgen voor burgers wil Struijs eerlijk zijn. "Dat betekent dat mensen moeten wachten op hun aangifte, minder politie in de wijk, langer wachten bij een burenruzie. Maar ook in de wijk zie je bijvoorbeeld minder vaak problemen met de jeugd. Je kunt niet meer op tijd ingrijpen. En dat een jongeman dan ontspoort en over een jaar ineens een liquidatie pleegt, om het maar heel plat te zeggen."

Struijs noemt de bezetting van de politie in de Amsterdamse binnenstad inmiddels "op crepeersterkte". "Veel agenten zeggen: we zakken nu helemaal door het ijs'."

Politie in nood

Hij verwijt het kabinet en eerdere kabinetten niet te hebben gehandeld na jarenlange signalen. "Dit heb je jaren geleden aan zien komen. Er was een personeelsprognose van een grote uitstroom en de maatschappij verandert enorm. De behoefte aan de politie is heel groot en burgers hebben steeds meer de behoefte aan hulpverlening of ingrijpen van de politie. Daar is veel te laat op ingespeeld. Deze signalen liggen er echt al acht jaar."

Kogels om je oren

"De aanleiding voor extra inzet van de politie is echt verschrikkelijk, maar wij wisten het al en ik vind dat het kabinet en de regering veel te weinig naar hun burgers en politiemensen heeft geluisterd", zegt Struijs. "Gun het OM en de politie een lange adem om de grote boeven te vangen, ga echt investeren in de toekomst en niet elke keer pleisters plakken, want we zijn nu echt op de kritische grens beland en we lossen dit niet morgen op."

Als alles blijft zoals het nu is, verwacht Struijs dat "de kogels je om de oren blijven vliegen. Dan zijn de burgers de dupe en dan heb je als het gaat om de georganiseerde criminaliteit wordt de achterstand nog groter, en dan gaat het steeds meer naar de ondermijnende activiteiten die de boel gaan ontwrichten en dat willen we allemaal niet."

Internationaal

Struijs is voorstander van een speciale (narco) brigade, met 445 rechercheurs, financieel specialisten en misdaadanalisten die de strijd aan moeten gaan met de grote drugscriminelen. "Goed plan, het moet een eigentijdse unit worden die de problemen gaat oplossen als het gaat om de georganiseerde misdaad."

"De kopstukken zijn te lang buiten beeld. Het gaat met name om hoe je ze financieel kunt pakken. Zorg dus dat je goeie informatie hebt, ook internationaal. Dat je de interventies hier maar ook in het buitenland kan doen."

STER reclame