Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid
NOS NieuwsAangepast

Grapperhaus wil speciale anti-drugseenheid, Kamer pleit voor miljoenen tipgeld

Minister Grapperhaus wil een speciale brigade die de drugscriminaliteit gaat aanpakken. Die suggestie werd eerder gedaan door het CDA en anderen en Grapperhaus zei vandaag dat dat idee hem erg aanspreekt.

Volgens de minister van Justitie kan dit een enorme sprong voorwaarts betekenen. Hij benadrukte dat de hele Kamer vorige week al heeft gevraagd om hard in te gaan tegen de ondermijnende criminaliteit en dat daarna ook nog eens "een verschrikkelijke moord is gepleegd". Hij verwees daarbij naar de liquidatie van advocaat Derk Wiersum, gisteren in Amsterdam.

Volgens de minister kan het nog een stuk gestroomlijnder:

Grapperhaus wil speciale anti-drugseenheid

De brigade, die onder de Nationale Politie komt te vallen, moet gespecialiseerde kennis hebben over drugsbendes. Ook moet de brigade een belangrijke schakel worden tussen de digitale recherche en andere politiediensten in Nederland, Europol en de diensten in andere landen.

Een soortgelijke brigade bestaat al in de Verenigde Staten, de Drug Enforcement Administration (DEA). Volgens Grapperhaus is een bijkomend voordeel van het aanstellen van zo'n nieuwe eenheid dat de "gewone" politie zich dan meer op zijn kerntaken in de wijken kan richten.

Tot 5 miljoen euro tipgeld

De CDA-fractie houdt ook een pleidooi om het tipgeld voor de opsporing van gevaarlijke criminelen te verhogen. Het tipgeld voor het vinden van de voortvluchtige Ridouan Taghi en Said Razzouki, die mogelijk achter de moord op Wiersum zitten, bedraagt 100.000 euro. Dat was eerst 25.000 euro.

Kamerlid Van Dam: "'Hollandse zuinigheid' is niet de manier om tipgevers over te halen om hun leven in de waagschaal te stellen." Hij vindt dat het bedrag moet zijn afgestemd op de risico's en belangen van een zaak, en dan mag het wat hem betreft over bedragen van 1 tot 5 miljoen euro gaan.

VVD en PvdA zijn het er mee eens. PvdA-Kamerlid Kuiken: "Als het verhogen van tipgeld helpt om de zwijgcultuur te doorbreken en deze criminelen te ontmaskeren en van de straat te halen, dan ben ik daarvoor." Ook 50Plus heeft zich al uitgesproken voor hogere beloningen voor tipgevers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl