Een minuut stilte bij de vergadering van de Nederlandse orde van advocaten
NOS Nieuws

Minuut stilte voor doodgeschoten advocaat Wiersum

In Utrecht hebben ongeveer veertig advocaten een minuut stilte gehouden voor hun vermoorde collega Derk Wiersum. De advocaten waren in het Beatrixtheater voor een vergadering van de Nederlandse Orde van Advocaten.

De orde noemt Derk Wiersum een aimabel, integer mens en een deskundig advocaat die altijd opkwam voor de zwakkeren. Namens de orde hield deken Johan Rijlaarsdam een toespraak. "Als we toegeven hebben de klootzakken gewonnen", zei hij.

Andere advocaten zeggen verbijsterd, geschokt en verbaasd te zijn. "Ik had niet verwacht dat het ooit in Nederland zou gebeuren", zei een advocaat na afloop.

Op veel plekken wordt vandaag stilgestaan bij de dood van advocaat Derk Wiersum:

'We staan niet toe dat de klootzakken winnen'

Rijlaarsdam werd vanochtend bijgepraat door de ministers Grapperhaus en Dekker en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg. In de gesprekken is het ook gegaan over beveiliging, vertelt verslaggever Martijn van der Zande, maar het is nog niet bekend of advocaten hebben gevraagd om extra bescherming.

Totale verbijstering

De deken zegt dat het vandaag een moeilijke dag was voor advocaten, die een dag na de moord weer gewoon aan het werk moesten. "Ze voelen wanhoop, woede. Er zijn advocaten die gevraagd hebben de zitting een tijdje aan te houden, omdat ze niet in staat waren om hun werk te doen. Mensen die zich afvragen of ze dit werk nog wel willen doen. Totale verbijstering."

Toch wil de orde niet buigen voor "dit soort nietsontziende lieden", maar Rijlaarsdam kan zich voorstellen dat advocaten bang zijn geworden door de moord.

Vanwege de liquidatie van Wiersum hangen vandaag op alle gerechtsgebouwen en bij de Raad voor de rechtspraak de vlaggen halfstok. Bij het kantoor van Wiersum in Amsterdam-Zuid hebben mensen veel bloemen gelegd en ook bij zijn huis in Buitenveldert liggen bloemen.

Bloemen in Buitenveldert waar Van Wiersum werd doodgeschoten

Het onderzoek naar de moord en de voortvluchtige moordenaar is nog in volle gang. Na het veiligstellen van de sporen is de recherche begonnen met het bekijken van camerabeelden, buurtonderzoek en onderzoeken van eventueel dna-materiaal.

Op het Paleis van Justitie in Amsterdam hangt de vlag halfstok

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl