Door de moord op advocaat Derk Wiersum is er plots veel meer vraag naar beveiligingspersoneel om betrokkenen in de zaak rond Ridouan Taghi te beveiligen. Het is nu niet duidelijk in hoeverre er aan die oproep voldaan kan worden. De verantwoordelijke politie-eenheid, de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), heeft al jaren te maken met een tekort aan personeel.
"We moeten echt spreken over capaciteit", zei OM-hoofdofficier Fred Westerbeke gisteravond in Nieuwsuur. Misdaadjournalist Paul Vugts, die zelf een tijd werd beveiligd, schreef vanochtend in Het Parool dat er niet voldoende middelen zijn om elke persoon die levensgevaar loopt adequaat te beveiligen. Ook Dennis Janus, politiewoordvoerder van de DKDB erkent dat er een tekort is. "We zijn de tekorten van de afgelopen jaren aan het inhalen, maar inwerken kost tijd. De onderbezetting is dus nog niet ingelopen."
"Het is momenteel echt harken naar personeel. Dat is een serieuze uitdaging, want niet iedereen wil dit werk doen", zegt Rico Briedjal. Hij werkte jarenlang voor de DKDB en beveiligde in die tijd onder anderen Geert Wilders en Rita Verdonk. Nu geeft hij in de private sector beveiligingsadvies. "Een politieagent heeft nu met dreiging op straat te maken, maar hij werkt niet met iemand waar bijvoorbeeld een granaat op afgevuurd kan worden. Hier gaat het echt om een ander niveau."
Snel opschalen en structureel leveren is volgens Briedjal een probleem. Door het hoge niveau dat beveiligingspersoneel van de DKDB moet beheersen kan niet iedereen die rol vervullen. "Als je iemand die ondergekwalificeerd is op die positie creëer je schijnveiligheid. Dat is het allerergst in de beveiligingswereld, want dan loop je risico's."
Gisteren zijn er meteen maatregelen getroffen om advocaten, officieren van justitie en rechters in de zaak tegen de gezochte Ridouan Taghi te beveiligen. Een speciaal team van politie en Openbaar Ministerie is onder regie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) betrokken bij die procedure.
Op veel plekken wordt vandaag stilgestaan bij de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum:
Wie er precies extra beveiliging heeft gekregen en op welke wijze is niet vermeld. Daar worden in het belang van de veiligheid ook geen uitspraken over gedaan. "Onze opdrachtgever is de NCTV. We kijken samen naar wat we aannemen. We hoeven niet alles te doen, dat scheelt. We werken ook samen met andere diensten", zegt Janus. "Wat nu specifieke de vraag aan ons is weet ik niet. Het is voor ons nu nog echt niet duidelijk wie in beveiliging wordt genomen."
In de zaak Taghi zijn er veel betrokkenen. Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B. Eerder werd de onschuldige broer van B. al geliquideerd. Het kost alleen al enorm veel capaciteit om de rest van de grote familie van de kroongetuige te beschermen. Verder zijn er veel rechercheurs, officieren van justitie en rechters met de zaak bezig. "Het is onmogelijk om al die mensen te beveiligen", zegt Briedjal. "Dat gaat niet gebeuren. Dat is een kansloos verhaal, want dat kan alleen met enorme versterking die nu niet beschikbaar is."