Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) ANP

Er worden meer dan honderd extra mensen ingezet in de nieuwe 'narcobrigade', een speciale politie-eenheid voor de bestrijding van drugscriminaliteit. Ook worden de inlichtingendiensten AIVD en MIVD ingeschakeld om de criminelen in het buitenland op te sporen.

Dat kondigt minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan in Buitenhof. Hij wil de politie laten samenwerken met de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst), de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie, de marechaussee, de douane en jeugdwerkers om drugscriminaliteit aan te pakken.

De honderd extra mensen komen daarbovenop. "We moeten ons realiseren dat we hierin fors moeten investeren", zei de minister.

Ook zegt Grapperhaus dat privacywetgeving het opsporen van drugscriminelen moeilijk maakt. Dat moet anders, vindt de minister. "Privacybescherming mag niet een schild worden voor criminelen. Er komt een wetsvoorstel in samenwerking met de Autoriteit Persoonsgegevens die de brigade meer armslag moet geven."

Derk Wiersum

Het kabinet wil de drugscriminaliteit al langer hard aanpakken. Sinds de moord op advocaat Derk Wiersum, begin deze week, wordt gesproken over een speciale drugsbestrijdingseenheid. Wiersum was de advocaat van Nabil B., kroongetuige in het proces tegen Ridouan Taghi en zijn rechterhand Said Razzouki.

Ridouan Taghi staat volgens het Openbaar Ministerie aan het hoofd van een "geoliede moordorganisatie". De politie houdt rekening met een verband tussen Taghi en de moord op Wiersum. Volgens minister Grapperhaus was die moord een "aanslag op de rechtsstaat".

STER reclame