OM: 'geoliede moordorganisatie' van Ridouan T. te koppelen aan 5 liquidaties
Het Openbaar Ministerie koppelt de groep van de voortvluchtige Ridouan T. nu aan vijf moorden. Bij nog eens vier anderen is geprobeerd hen te doden of zijn er voorbereidingen getroffen.
Dat zei het OM vandaag in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol. Daar staan zestien verdachten terecht die tot de organisatie van Ridouan T. zouden behoren. De zaak tegen T. zelf wordt bij verstek behandeld, omdat hij nog altijd spoorloos is. Dat geldt ook voor zijn rechterhand Said R., die eveneens voortvluchtig is.
'Mensenleven voor hen niets waard'
De liquidaties vonden voornamelijk plaats binnen het Utrechtse criminele milieu. Uit onderschepte berichten en de verklaringen van een kroongetuige rijst volgens het OM het beeld van "een goed geoliede moordorganisatie" onder leiding van Ridouan T. en Said R.
Volgens de officier van justitie vormen de zestien verdachten een criminele organisatie, die erop was gericht zo efficiënt mogelijk liquidaties uit te voeren. "Bij het plegen van die moorden was er een vaste rolverdeling van drivers (chauffeurs), spotters en heads (schutters). Een mensenleven was voor hen niets waard."
De motieven voor de moordopdrachten liepen uiteen. Enkele slachtoffers zouden over Ridouan T. hebben gepraat met de politie of over hem hebben geroddeld in het milieu. Anderen moesten dood als signaal aan 'verraders', weer een ander had een schuld openstaan die hij niet inloste.
Hij gaat snel plat, sir.
Tekenend is de moord op spyshop-medewerker Ronald Bakker uit Huizen, in september 2015. Zijn winkel verkocht spullen aan verdachten die ook met Ridouan T. in verband worden gebracht. Deze groep werd gepakt door de politie.
Het vermoeden bestond dat de spyshop had samengewerkt met de politie, of dat hun auto's niet goed waren 'gesweept' (ontdaan van peilbakens en afluisterapparatuur, red.). "Spullen verkopen en ons naaien. Wie weet wat ze over ons hebben gezegd", schreven verdachten aan elkaar. Bakker werd verantwoordelijk gesteld. Uit een ander bericht: "Hij gaat snel plat, sir."
Dit zijn de slachtoffers van de vijf moorden:
Twee keer werden er volgens het OM vergissingen gemaakt en de verkeerde persoon doodgeschoten. Een van die vergismoorden wordt de groep overigens niet officieel ten laste gelegd; wel heeft de kroongetuige in de zaak daarover verteld. Hij was zelf betrokken bij verschillende liquidaties, maar stapte naar de politie.
Het is de bedoeling dat de kroongetuige de komende dagen wordt verhoord in de zittingszaal. Het OM hoopt in september de verdenkingen tegen Ridouan T. compleet te hebben. Er loopt nog een ander onderzoek dat met hem te maken heeft, waar het OM niets over wil zeggen. Dit zou niet uit de verklaringen van de kroongetuige komen.
Hij heeft veel van horen zeggen en schermt willens en wetens bepaalde personen af.
De kroongetuige heeft zelf in totaal over dertien liquidaties en plannen daarvoor verklaard. Een deel daarvan wordt de organisatie van Ridouan T. nu ten laste gelegd. De rest wordt nog onderzocht. Het OM weet nog niet zeker of de groep ook daarvoor vervolgd zal worden.
Advocaat Nico Meijering, die een van de verdachten bijstaat, trekt de verklaringen van de kroongetuige in twijfel. "Hij heeft veel van horen zeggen en schermt willens en wetens bepaalde personen af. Ook heeft het er alle schijn van dat hij zichzelf te veel gespaard heeft in zijn verklaringen."
Onderdeel van de deal met justitie is strafvermindering voor de kroongetuige. Met het OM is afgesproken dat er twaalf jaar cel tegen hem zal worden geëist.
Volgens het AD heeft de kroongetuige ook verteld dat de groep van Ridouan T. beschikte over een agent bij de politie Midden-Nederland, die informatie verstrekte. Volgens het OM wordt ook mogelijke corruptie nog onderzocht.