NIeuwsuur

Italiaanse kroongetuige-advocate vindt Nederland naïef

Het zijn Italiaanse toestanden, was gisteren een veelgehoorde conclusie na de moord op advocaat Derk Wiersum. En als het gaat om aanvallen op de rechtsstaat is Italië wel wat gewend. Sinds de moord op rechters begin jaren negentig is de beveiliging flink opgeschroefd.

Rechters, aanklagers en ook advocaten worden er in grote zaken tegen de maffia beschermd. Zo ook Civita Di Russo, die als advocate al jarenlang kroongetuigen bijstaat. De gevolgen voor haar leven zijn groot. "Twee politiemannen zijn de hele dag bij me. Als ik onderweg ben, bij een zitting, bij de rechtbank. Bij alles wat ik in mijn leven doe, moeten ze bij me blijven", vertelt ze.

"Ze leven elke dag met mij. We leiden samen ons leven. Het belemmert natuurlijk je privéleven."

Al tien jaar bedreigd

De eerste keer dat Di Russo bescherming kreeg, was in 2001. Toen kreeg ze een cliënt die met justitie samenwerkte. Zijn vorige advocaat was vermoord. "Ik zeg altijd: Ik leef een geblindeerd leven. Dat is duidelijk. Maar het is de enige manier voor me om het werk te blijven doen waar ik van hou. Zodat ik mensen kan helpen die anders aan hun lot overgelaten worden."

Ze vindt dat advocaat Wiersum beschermd had moeten worden. "Vooral toen ik hoorde dat hij met z'n kroongetuige naar rechtszittingen moest. Dus hij had beschermd moeten worden. Hij had niet alleen gelaten mogen worden."

Nederland is volgens de Italiaanse advocaat een heel beschaafd land. "Maar het is een beschaafd land dat nu ook rekening moet houden met deze nieuwe criminele realiteit. Jullie staat mag niet z'n hoofd in het zand steken. Ze zijn een beetje naïef geweest, vind ik. Ze dachten dat dit bij jullie niet kon gebeuren. Dat is alsof je niet naar dokterscontroles gaat: dat gebeurt mij niet. Maar het kan iedereen overkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl