NCTV leidt veiligheidsteam voor betrokkenen Taghi-zaak, mogelijk snel maatregelen

Minister Grapperhaus heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) betrokken bij de beveiliging van de personen in zaak tegen de gezochte crimineel Ridouan Taghi. Dat gebeurt naar aanleiding van de moord op advocaat Derk Wiersum.

De NCTV krijgt de regie over een speciaal team, samen met politie en het Openbaar Ministerie. "Dit team heeft bevoegdheden om de beveiliging en bewaking te activeren respectievelijk te intensiveren op een wijze die bescherming biedt tegen deze dreiging", aldus de minister.

Het team bekijkt wat de advocaten, politiemensen, officieren van justitie en rechters die betrokken zijn bij de zaak tegen de gezochte crimineel Ridouan Taghi nodig hebben om veilig en ongestoord te kunnen functioneren.

Er worden vanavond mogelijk al extra maatregelen genomen om sommige betrokkenen te beveiligen, zegt politiek verslaggever Ron Fresen. Volgens Fresen hadden de verschillende diensten het niet voor mogelijk gehouden dat er in Nederland een advocaat vermoord zou kunnen worden.

Bekijk hier de reactie van de minister op de moord:

Grapperhaus: aanslag op de rechtsstaat

Als Wiersum inderdaad is vermoord vanwege het feit dat hij een kroongetuige bijstond, dan is er wederom een grens overschreden door de georganiseerde en de ondermijnende criminaliteit, schrijft Grapperhaus aan de Kamer. "Ik ben hier heel boos over", zei de minister geëmotioneerd in een toelichting. "Maar het verdriet is groter."

"Dit raakt dan aan het fundament van onze rechtsstaat en is een enorme klap, in het bijzonder ook voor de beroepsgroep van advocaten, het OM en de rechterlijke macht", zegt de minister. "We hebben als samenleving de georganiseerde misdaad laten woekeren."

De minister is is zichtbaar geëmotioneerd:

Grapperhaus: de woede is groot, het verdriet groter

Premier Rutte sluit zich "voor duizend procent" aan bij de woorden van de minister. "Ik probeer me te realiseren wat dit betekent voor advocaten, rechters en officieren van justitie die zich nauw betrokken voelen. We hebben al gehoord dat de verslagenheid daar zeer groot is."

Rutte zegt dat hij heel erg kwaad is, ook omdat er weer een nieuwe grens is overschreden:

Rutte: Afschuw over aanslag op advocaat Wiersum

Het team onder leiding van NCTV Pieter-Jaap Aalbersberg wordt ingeschakeld om de beveiliging en bewaking te intensiveren, als dat noodzakelijk is. Er wordt gekeken wat er nodig is voor iedereen die betrokken is bij het proces tegen de gezochte criminelen Ridouan Taghi en Said Razzouki om veilig en ongestoord te werk te gaan. Wiersum stond Nabil B. bij, die in dat proces optreedt als kroongetuige.

Volgens Grapperhaus was Wiersum een uitstekende advocaat met een prachtige reputatie. Zijn medeleven gaat uit naar zijn vrouw, kinderen en andere nabestaanden.

Kamerdebat over kroongetuigen

Namens de voltallige Tweede Kamer vraagt Chris van Dam (CDA) een debat aan over de veiligheid van kroongetuigen. "Ik kreeg rillingen over mijn lijf toen ik dit hoorde", zegt Van Dam. De Kamer wil het debat voeren als er meer bekend is over het onderzoek, maar het moet geen kwestie van maanden zijn, zegt Van Dam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl