Nederland gaat via Curaçao hulp verlenen aan Venezuela. Het kabinet geeft daarmee gehoor aan een verzoek van oppositieleider Juan Guaidó en van de Verenigde Staten. Venezuela kampt met grote tekorten aan voedsel en medicijnen. Curaçao moet de "logistieke hub" worden voor humanitaire hulp.
Premier Eugene Rhuggenaath zegt dat het eiland de Venezolaanse bevolking wil helpen. "Maar we zijn ons wel bewust dat er consequenties kunnen zijn voor Curaçao." Hij doelt op mogelijke represailles van de Venezolaanse president Nicolas Maduro. Die heeft tot nu toe elke buitenlandse humanitaire hulp op afstand gehouden.
"We denken bijvoorbeeld aan een grenssluiting, wat we al eerder hebben meegemaakt. Als Venezuela een besluit neemt dat voor Curaçao negatieve consequenties kan hebben, dan verwachten wij waar het kan ondersteuning van onze bondgenoten. Om de risico's voor onze bevolking in te dammen", zegt Rhuggenaath
Voorraden voedsel en medicijnen
Curaçao, dat op zo'n 80 kilometer afstand van Venezuela ligt, is een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Dat betekent dat het op veel punten eigen beleid kan voeren, maar niet op alle punten. Buitenlands beleid en defensie vallen nog altijd onder Nederland.
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vertelt dat er voedsel en medicijnen vanuit de VS naar Curaçao zullen worden gebracht. "Daar worden die voorraden klaargezet voor het moment dat ze ook kunnen worden toegelaten tot Venezuela." Blok hoopt dat president Maduro toestemming geeft voor de hulp.
Volgens de minister gebruikt de Venezolaanse president het onthouden van hulp nu "als onverkwikkelijk instrument" om druk uit te oefenen op de eigen bevolking. Hij vindt het "verschrikkelijk" dat Maduro de problemen ontkent.
Nieuwe verkiezingen
Het kabinet maakt zich grote zorgen over de situatie in Venezuela. "Op economisch, sociaal, humanitair en politiek gebied glijdt het land steeds verder af", zegt Blok. Nederland wil ook dat er zo snel mogelijk verkiezingen komen in Venezuela. "Vandaar dat we ook Guaidó als interim-president hebben erkend."
Premier Rhuggenaath zegt dat Curaçao de zorgen over Venezuela deelt. "Vandaar dat wij als buurman een hand willen toereiken. Natuurlijk zou het nog beter zijn als wij daarvoor ook de goedkeuring hebben van Venezuela. We hopen dat Guaidó het mogelijk kan maken dat er via Curaçao hulp kan worden verleend."
Venezuela zit economisch aan de grond en miljoenen Venezolanen zijn naar het buitenland gevlucht. Guaidó riep zich vorige maand uit tot interim-president als vervanger van Maduro.