De Kindervredesprijs gaat naar vier Amerikaanse jongeren die protestbeweging March For Our Lives oprichtten

Parkland-scholieren krijgen Kindervredesprijs voor anti-wapenactie

De Internationale Kindervredesprijs 2018 is gewonnen door vier scholieren van een middelbare school in Parkland, Florida. Emma González, David Hogg, Jaclyn Corin en Matt Deitsch ontvingen de prestigieuze prijs vandaag in Kaapstad uit handen van aartsbisschop Desmond Tutu.

Deitsch noemt de prijs een "ongelooflijke eer". "Wij waren de buitenbeentjes van de tv-productieles. Nu sturen we een massale politieke beweging aan die dit land gaat repareren." Hij doelt op March for Our Lives, de protestbeweging die de vier hebben opgezet nadat hun school werd getroffen door een schietpartij.

"We zijn door een traumatische gebeurtenis heen gegaan. maar ons bloed, zweet en tranen betaalt zich nu terug", zegt Corin. Hogg beschouwt de prijs als een bekroning van hun werk en zegt door te gaan met zijn strijd "omdat vele anderen het niet doen". Ook González zegt niet te stoppen "tot het doel is bereikt".

Erkenning

Tijdens de uitreiking van de Kindervredesprijs sprak Manuel Oliver, vader van slachtoffer Joaquin 'Guac' Oliver. Hij zegt tegen Nieuwsuur nooit te hebben getwijfeld dat de scholieren brede erkenning voor hun activisme zouden krijgen. "Ik beschouw mijn omgekomen zoon als een van hen."

Guac kwam om bij de schietpartij op de Marjory Stoneman Douglas Highschool, op 14 februari dit jaar. De 19-jarige ex-scholier Nikolas Cruz schoot 17 jongeren en medewerkers dood. Hij gebruikte daarvoor een legaal gekochte AR15, een in de VS populair semi-automatisch wapen. Cruz had zijn daad aangekondigd in een videoboodschap.

'We call BS'

Emma González is bekend van haar emotionele toespraak tijdens een protestmars kort na de schietpartij. Haar kreet 'We call BS' ('We call bullshit', als reactie op de argumenten van de wapenlobby) werd de slogan van een brede politieke jongerenbeweging, die pleit voor strengere wapenwetten.

González, Hogg, Corin en Deitsch organiseerden in maart de protestmars March for Life in Washington. Op deze- en honderden gelijktijdige marsen in zo'n vijftig staten kwamen naar schatting twee miljoen mensen af. Ook in Nederland werd die dag gedemonstreerd.

Ook de afgelopen tijd zijn de vier scholieren druk bezig geweest. In de zomer reisden de scholieren tijdens hun Road to Change-tour dwars door de Verenigde Staten om met Amerikanen in gesprek te gaan over de wapenwetgeving.

Deze maand bezochten ze universiteiten om jongeren te bewegen te gaan stemmen tijdens de tussentijdse verkiezingen. De opkomst van jonge kiezers was met ruim 31 procent een stuk hoger dan de 21 procent bij de vorige Congresverkiezingen.

We staan om half vijf 's ochtends op en wijden onszelf aan wat we belangrijk vinden.

Jaclyn Corin

Ook is er een boek: Glimmer of Hope (Sprankje Hoop), dat het viertal vorige maand uitbracht. Daarnaast zijn ze druk op sociale media. Zo heeft González inmiddels zo'n 1,7 volgers op Twitter.

Tijd voor school hebben ze nu minder. "Ik ga door het vele reizen nauwelijks nog naar school", zegt Catlyn Corin. "We staan om half vijf 's ochtends op, springen in een bus of vliegtuig en wijden onszelf aan wat we belangrijk vinden."

De scholieren stuiten bij hun strijd wel op weerstand. Zo stond een video waarin David Hogg ervan werd beschuldigd een 'crisisacteur' te zijn bovenaan de meest bekeken video's op YouTube.

Ook krijgen de jongeren dagelijks doodsbedreigingen en nemen voorstanders van wapenbezit openlijk vuurwapens mee naar de openbare bijeenkomsten van de jongeren.

Een schietpartij per week

Nergens ter wereld vinden zoveel schietincidenten op scholen plaats als in de VS: dit jaar gemiddeld een keer per week. In de afgelopen tien jaar waren er 288 schietpartijen op scholen.

Sinds de noodkreet van de scholieren uit Parkland zijn er zo'n 65 wapenwetten aangescherpt in de verschillende staten, maar het Congres in Washington heeft vooralsnog geen strengere wapenwetten aangenomen. De scholieren hopen op verandering nu de Democraten de meerderheid hebben gekregen in het Huis van Afgevaardigden.

Reportage: 'Parkland Four' wint Kindervredesprijs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl