'Er zijn meer vrouwen in de race dan ooit'

time icon
Reuters

Susan Wild, Democraat uit Pennsylvania, gaat voor een zetel in het Congres. En ze is niet de enige vrouw die zich in de verkiezingsstrijd heeft gestort. Dinsdag zijn de tussentijdse verkiezingen voor een deel van de de Senaat en alle zetels in het Huis van Afgevaardigden. Er staan opmerkelijk veel vrouwen op de stembiljetten. 'Er zijn meer vrouwen in de race dan ooit', zegt Wild.

In het filmpje hieronder leggen we uit waarom zoveel vrouwen meedoen aan deze tussentijdse verkiezingen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Vrouwen strijden om de Amerikaanse kiezer

Een belangrijke motivatie voor veel van de vrouwelijke kandidaten: de vrouwonvriendelijke uitlatingen en gedragingen van de president.

"Grijp ze in hun poes", zei Trump in 2005 op een geheime opname rondom een tv-show, doelend op wat hij bij vrouwen kon maken. "Een paardegezicht", zei hij recenter over pornoster Stormy Daniƫls, die claimt dat ze seks heeft gehad met Trump.

En dan was er recent de benoeming van Brett Kavanaugh tot rechter bij het Hooggerechtshof. Trumps kandidaat werd beschuldigd van seksueel misbruik. Toch hield de president vast aan zijn nominatie. Tot woede van veel vrouwen.

Succesvol

Die woede en de zorgen over vrouwenrechten die onder druk staan, lijken veel vrouwen nu politiek actief te maken. Op dit moment is nog geen kwart van de Senatoren vrouw. In het huis van Afgevaardigde zitten relatief nog minder vrouwen. Maar dat kan nu veranderen. Voor de 35 Senaatszetels die deze verkiezingen vrijkomen, zijn 23 vrouwen, met name Democraten, kandidaat.

Volgens de peilingen gaat Democraat Susan Wild haar gedroomde zetel halen. Ze hoopt dat ook andere vrouwen succesvol zullen zijn. "Ik denk dat we straks een congres gaan zien dat meer op de bevolking zal lijken die het representeert."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Meer vrouwen dan ooit verkiesbaar in de VS
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame