Nieuwsuur
ANP

"Hoe je het wendt of keert: Trump heeft een punt als hij vindt dat de NAVO-partners veel meer moeten bijdragen", zegt voormalig NAVO-generaal Mart de Kruif. "Die norm van 2 procent is door bijna iedereen losgelaten, behalve door de VS."

President Trump eist dat de Europese NAVO-landen onmiddellijk hun defensiebudgetten verhogen. Hij wil niet wachten op 2024, zoals een aantal jaar geleden is afgesproken. Dan moet minimaal 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van alle lidstaten naar defensie gaan. Later vandaag schroefde Trump zijn eis zelfs op tot 4 procent.

Maar zo'n percentage voor een defensiebudget zegt lang niet alles, benadrukt De Kruif. "Je moet het in de context zien. Deze discussie moet niet alleen over cijfers gaan: defensiebegrotingen zijn vaak niet wat ze lijken."

Hij legt uit: "Vaak worden allerlei begrotingen samengebonden: cyber security, ruimtevaart, de oorlog tegen terrorisme. Lang niet alles kan je onder defensie scharen. En wat telt er nog meer mee? Is ontwikkelingssamenwerking ook een vorm van defensie? Daar valt zeker een interessante discussie over te voeren."

Leger en missies

Belangrijker is volgens De Kruif hoe het geld wordt besteed. "Je moet kijken naar wat een land aanlevert aan de NAVO. Een voorbeeld: Griekenland heeft een groot leger, maar levert vrijwel geen bijdragen aan NAVO-missies. Nederland geeft misschien minder aan defensie uit, maar doet wel veel mee met missies. Ik hoop dat deze top ook wordt aangegrepen om te praten over de tweede laag achter de cijfers."

Tijdens een ontbijt met secretaris-generaal Stoltenberg, voorafgaand aan de NAVO-top, haalde de Amerikaanse president fel uit naar met name Duitsland.

"Het is toch onvoorstelbaar dat we dat land beschermen, terwijl het zaken doet met Rusland. Duitsland heeft een gasdeal met Rusland gesloten. Ze betalen Rusland miljarden dollars en tegelijkertijd weigeren ze om meer geld aan defensie uit te geven, terwijl wij ze moeten beschermen. Duitsland wordt volledig gecontroleerd door Rusland."

NAVO-top: Gespannen sfeer tussen Trump en bondgenoten

STER reclame