NOS NieuwsAangepast

Trump bij NAVO-ontbijt: 'Duitsland volledig onder controle Rusland'

President Trump eist dat de Europese NAVO-landen onmiddellijk hun defensiebudgetten verhogen. Hij wil niet wachten op 2024, zoals een aantal jaar geleden is afgesproken. Hij hekelt daarbij de Russische gasdeal die Duitsland volgens hem afhankelijk maakt van Rusland.

Tijdens een ontbijt met secretaris-generaal Stoltenberg, voorafgaand aan de NAVO-top, haalde de Amerikaanse president fel uit naar met name Duitsland. "Het is toch onvoorstelbaar dat we dat land beschermen, terwijl het zaken doet met Rusland. Duitsland heeft een gasdeal met Rusland gesloten. Ze betalen Rusland miljarden dollars en tegelijkertijd weigeren ze om meer geld aan defensie uit te geven, terwijl wij ze moeten beschermen. Duitsland wordt volledig gecontroleerd door Rusland."

Trump spreekt in zijn commentaar over de beoogde gaspijpleiding Nord Stream 2, waarmee Russisch gas via een pijplijn door de Oostzee rechtstreeks naar Duitsland wordt vervoerd. De bouw ervan gaat 11 miljard dollar kosten. Het is een commercieel project, dat voor de helft wordt gefinancierd door het Russische gasbedrijf Gazprom. Duitsland betaalt er niet direct aan mee, al zal Rusland wel profiteren van de miljarden aan gasinkomsten.

Bondskanselier Merkel maakte Trump in een reactie fijntjes duidelijk dat zij genoeg ervaring heeft met totalitaire regimes, aangezien zij in het communistische Oost-Duitsland is opgegroeid. "Ik ben heel blij dat we in vrijheid leven in de verenigde Bondsrepubliek Duitsland. We maken ons eigen beleid en nemen onze eigen, onafhankelijke beslissingen."

Trump probeerde ook NAVO-baas Stoltenberg een reactie te ontlokken. "Verklaar dat maar eens", zei hij:

Trump aan ontbijttafel: Duitsland volledig onder controle Rusland

Het gesprek ontspon zich aan het begin van het ontbijt, waar altijd een paar minuten van mogen worden gefilmd. Stoltenberg begon zijn verhaal met de constatering dat de NAVO-landen elkaar nodig hebben en dat de VS ook de Europese landen nodig heeft. Trump luisterde de eerste minuten nog naar de secretaris-generaal, maar nam daarna ongeduldig het woord. "Duitsland is een rijk land, dat kan best meer geld aan defensie uitgeven."

"De discussie gaat al jaren zo, maar ik heb er genoeg van. De baas van het gasbedrijf is ook nog een oud-bondskanselier. Zo stroomt het geld naar Rusland en jullie willen dat wij opdraaien voor de verdediging." Zo gaat het niet langer, aldus de president. "We moeten iets doen."

Trump refereert aan Gerhard Schröder, die van 1998 tot 2005 bondskanselier was van Duitsland. Schröder heeft sinds maart 2006 een leidende positie in de NEGP Company, een samenwerkingsverband tussen het Russische Gazprom en Duitse energiebedrijven, die samen werken aan pijpleidingen voor olie- en gasvervoer. Schröder kreeg veel kritiek op zijn nieuwe positie, temeer omdat hij als bondskanselier mede de weg ervoor had vrijgemaakt.

Stoltenberg probeerde de zaak te verdedigen door erop te wijzen dat er ook tijdens de Koude Oorlog werd gehandeld met elkaar. Maar Trump liet zich niet overtuigen. Handel is goed, zei hij, maar in dit geval niet op het gebied van energie. "Dit kun je niet uitleggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl