De presidenten Trump (VS) en Macron (Frankrijk) ontmoeten elkaar tijdens de NAVO-top AFP

De Amerikaanse president Trump wil dat NAVO-lidstaten nog veel meer geld aan defensie gaan uitgeven. De huidige norm van 2 procent van het bruto binnenlands product is niet genoeg. Hij wil naar 4 procent, zei hij tijdens de NAVO-top tegen de regeringsleiders van NAVO-lidstaten in Brussel.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis was het geen formeel voorstel van Trump, maar noemde hij het getal om duidelijk te maken dat andere landen hun defensie-uitgaven fors moeten opschroeven. Overigens zit het defensiebudget van de Verenigde Staten momenteel ook onder de 4 procent van het bbp.

Rutte: 'we gaan naar 2 procent'

Veel NAVO-lidstaten zitten nog altijd onder de afgesproken norm van 2 procent. Dat geldt ook voor Nederland. Op een persconferentie zei premier Rutte: "Wij groeien toe naar 2 procent." Maar hij zei er ook bij dat het financieel gezien nog een hele klus wordt om dat, zoals afgesproken, in 2024 te halen.

Rutte is het ook met Trump eens dat er meer geld naar defensie moet: "Het is goed dat president Trump blijft hameren op stijging van de defensie-uitgaven. Ik heb hem daarmee gecomplimenteerd."

Koude Oorlog

De secretaris-generaal van de NAVO, Stoltenberg, zei nog maar eens dat het wel de goede kant op gaat met de defensiebudgetten. Volgens hem was de stijging van de defensiebudgetten vorig jaar de grootste sinds het einde van de Koude Oorlog.

Stoltenberg noemt het goed nieuws dat er miljarden meer gaan naar defensie en dat er inmiddels acht lidstaten voldoen aan de norm van 2 procent. In 2014 waren dat er nog drie. "Toen ik in de jaren negentig minister van Financiën was in Noorwegen was ik er heel goed in om te bezuinigen op defensie. Maar toen waren de spanningen in de wereld kleiner. Nu worden ze groter en moeten we de budgetten weer verhogen."

STER reclame