Aangepast

Bestuur vmbo-scholen Maastricht: minister draai besluit terug

Dat 354 eindexamenleerlingen van twee vmbo-locaties in Maastricht hun diploma niet krijgen omdat ze geen centraal eindexamen hadden mogen doen, is een erg verregaande beslissing. Dat zegt André Postema, de voorzitter van het College van Bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs waaronder de twee scholen vallen. Hij roept minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) deze beslissing van de Onderwijsinspectie terug te draaien.

"Het is het ergste wat leerlingen en een school kan overkomen en ik begrijp dat de Inspectie haar werk moet doen, maar dit gaat wel heel ver. Dit besluit is niet in het belang van de kinderen. Bestraf ons, niet de leerlingen."

Advocaat in de arm

Het bestuur wil dat de minister zijn discretionaire bevoegdheid - waarbij hij naar eigen inzicht kan handelen - aanwendt en het centraal examen, "waar niets mis mee is", gewoon handhaaft. "Wij kunnen dan samen met de leerlingen de ontbrekende onderdelen van het schoolexamen repareren."

'Minister draai besluit terug'

De leerlingen van de twee scholen, het Sint-Maartenscollege en het Porta Mosana College, bleken achterstanden bij de schoolexamens te hebben opgelopen en hadden daarom niet mogen deelnemen aan het centraal schriftelijk eindexamen. Dat gebeurde toch en veel leerlingen gingen er intussen van uit dat ze geslaagd waren.

Tientallen ouders van gedupeerde leerlingen hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen.

Vervolgonderwijs

Minister Slob laat weten dat het prioriteit nummer één is "om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk leerlingen alsnog een diploma kunnen halen". "Per leerling is dat maatwerk", zegt Slob. Hij wil er nu geen generieke uitspraken over doen. "We laten de inspectie eerst haar werk doen."

Midden volgende week verwacht Slob meer duidelijkheid over de mogelijke oplossingen. "Voorop staat dat deze leerlingen een diploma kunnen halen, dat de waarde heeft die we daarvan mogen verwachten en dat hen goed voorbereidt op een vervolgstudie en op werk."

'We moeten met vier ogen kijken. Zorgvuldigheid gaat boven alles'

"Het zou ons helpen als de minister besluit om de centrale examens te laten staan, zodat die niet over hoeven voor de leerlingen die dat met goed gevolg hebben afgelegd. Pak ze dat nou niet af. Het zou wel heel zuur zijn als de leerling nu bestraft wordt door de fouten van de school." Waar de school fouten heeft gemaakt wil hij dat oplossen. "Dat zullen we inzichtelijk doen."

Woede van ouders

Postema begrijpt de woede van de ouders, ook omdat er in het verleden al veel is geklaagd. "Ja, dat bevestig ik. We hebben daar echt ons best voor gedaan, maar we moeten kijken waar het fout is gegaan. We moeten met vier ogen kijken. Zorgvuldigheid gaat boven alles."

Sommige leerlingen kunnen in augustus opnieuw examen doen, maar voor het overgrote deel van hen geldt dat niet.

Teleurstelling en boosheid bij ouders en leerlingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl