NOS NieuwsAangepast

Tientallen ouders melden zich bij advocaat na vmbo-diploma-debacle

Tientallen ouders van gedupeerde leerlingen van twee vmbo-locaties in Maastricht hebben een advocaat in de arm genomen. Gisteren kregen ze te horen dat ze geen centraal eindexamen hadden mogen doen. Niemand krijgt dus een diploma.

Advocaat Wouter Geertsen wil namens de ouders met de minister van Onderwijs en de school praten over een oplossing. "Ik denk dat we in een gezamenlijk overleg wel iets kunnen betekenen. Het moet een creatieve oplossing worden", zei de raadsman tegen L1.

Geertsen wil eerst onderzoeken in hoeverre het juridisch mogelijk is de Onderwijsinspectie te dwingen de examens alsnog geldig te verklaren. "Mocht dat niet lukken dat mag van de school worden verwacht dat er adequate maatregelen worden genomen zodat de leerlingen nog deze zomer hun opleiding kunnen afronden."

School erkent fouten

De raad van toezicht van de stichting LVO waar de vmbo-scholen onder vallen, erkent dat er fouten zijn gemaakt. "Ik begrijp de woede van de ouders en de leerlingen. We hopen dat we de pijn nog enigszins kunnen verzachten", vertelt Jan Schrijen bij de regionale omroep.

De LVO wil per leerling bekijken welke toetsen er nog gemaakt kunnen worden om alsnog een diploma te halen. "Wij hopen dat we met een op het individu toegesneden oplossing kunnen vinden voor dit probleem", zegt Schrijen. In ruil hoopt hij dat de Onderwijsinspectie minder hard optreedt tegen de school. De LVO gaat daarvoor bij de inspectie lobbyen.

Ongekende omvang

"Het is heel bizar wat zich hier voordoet", vertelde advocaat Wilco Brussee, gespecialiseerd in onderwijsrecht, in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik heb absoluut nog nooit iets van deze omvang meegemaakt."

De leerlingen bleken allemaal achterstanden bij de schoolexamens te hebben opgelopen en hadden daarom niet mogen deelnemen aan het centraal schriftelijk eindexamen. Dat gebeurde toch en veel leerlingen gingen er intussen van uit dat ze geslaagd waren.

Gisteravond werden leerlingen en ouders bijgepraat door onder meer de Onderwijsinspectie. De bijeenkomst verliep zeer rumoerig:

Teleurstelling en boosheid bij ouders en leerlingen VMBO Maastricht

Sommige leerlingen kunnen in augustus opnieuw examen doen, maar voor het overgrote deel van hen geldt dat niet. Het is bijzonder zuur voor de leerlingen, maar Brussee begrijpt wel dat ze hun diploma niet alsnog krijgen. "Ik denk dat als de helft van je eindexamencijfer niet goed tot stand is gekomen, je daar als Onderwijsinspectie moet ingrijpen."

De vraag is nu wie er verantwoordelijk is voor het debacle. De school stond ook voor een deel al onder toezicht.

De inspectie en het College voor Toetsen en Examens (CvTE) bekijken of er mogelijkheden zijn om alsnog een diploma te halen. Maar Brussee betwijfelt of dat nog wel zin heeft door de grote achterstanden bij veel leerlingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl