'Ik kreeg een 8 voor een vak dat ik nooit gevolgd heb'
Petra Steenhoff
redacteur Online
Petra Steenhoff
redacteur Online
"In eerste instantie dacht ik dat het een grapje was", zegt Max over het moment dat hij hoorde dat de examens van VMBO Maastricht ongeldig waren verklaard. "Maar mijn telefoon bleef maar trillen en ik had 400 appjes in de groepsapp. Toen dacht ik dat het misschien toch zo was en heb ik een docent gebeld. 'Vertel me alsjeblieft dat het niet waar is', zei ik. Maar toen zei ze: 'helaas wel.'"
Volgens Max was het vorig jaar op school een "heel grote puinhoop" met het samengaan van het PortaMosana College en het Sint-Maartenscollege. "Er was veel lesuitval, geen boeken, geen docenten, weinig les. Dan ging ik om kwart over acht naar school en was ik om negen uur alweer thuis omdat de rest van de dag de lessen uitvielen."
Als voorbeeld noemt hij het 'spookvak' 2D- en 3D-vormgeving dat hij volgde. "Toen ik de eerste keer naar die les ging was er geen docent. De keer daarop ook niet. De teamleider zou het uitzoeken. Ik heb daar nooit meer iets van gehoord en nooit ook maar een les gevolgd. Maar aan het einde van de rit had ik toch een 8 op mijn eindlijst. Ik vind het geen probleem, maar dat kan eigenlijk niet."
Verslaggever Joris van Poppel ging langs bij Max en zijn (boze) moeder:
Ook Sema beaamt dat. "Die hele school is een puinhoop. Ik heb vorig jaar een half jaar geen les gehad in Nederlands en biologie omdat er geen docent was." En dit jaar was er voor Engels pas twee maanden voor het examen een docent gevonden. "Dus we hadden voor het examen pas twee van de acht hoofdstukken gehad."
Cijferlijst
Sema, die voor alle 354 gedupeerde leerlingen zegt te spreken, stelt dat de leerlingen er niets aan kunnen doen. "Een maand voor de examens kregen we allemaal onze PTA-lijst (de cijferlijst van het schoolexamen) en die moesten we door onze ouders laten ondertekenen en terugsturen. Daarop stond dat de school ermee akkoord gaat met dat je het centraal schriftelijk eindexamen gaat doen."
Ook Max vindt dat de leerlingen geen blaam treft. "Als er geen docent is, krijg ik geen stof en als ik geen stof heb kan ik geen toets maken en dan is mijn PTA dus ook niet compleet. Dan vind ik niet dat je ons kan afrekenen op iets dat helemaal niet onze schuld is."
Roby is ook een van de gedupeerde leerlingen. "Ik was helemaal in shock. Ik heb zo mijn best gedaan en dan is dit het resultaat", zegt ze tegen de NOS.
Ze heeft een brief gestuurd aan de inspectie waarin ze vertelt hoeveel moeite ze heeft moeten doen om examen te kunnen doen. "Ik ben de afgelopen twee jaar erg ziek geweest, en weinig op school geweest." In die periode is ze negen keer geopereerd. Met hulp van een begeleider, haar ouders en bijles heeft ze toch examen kunnen doen in drie vakken. "Dit was voor mij een persoonlijke overwinning na alle pijn, ellende en verdriet", schrijft ze aan de inspectie.
Straf de schuldigen, maar niet al deze kinderen.
Boven op al deze problemen werd ook nog eens vlak voor haar examens kanker geconstateerd bij haar moeder. "Toen ik examen deed, lag mijn moeder in de PET-scan. Ik denk dat je wel begrijpt wat dit met een kind doet."
Ze was dan ook blij verrast dat ze vorige week te horen kreeg dat ze voor haar drie vakken was geslaagd. "Ik was zo ongelooflijk trots op mijn familie, ouders en natuurlijk mijzelf dat ik dit ondanks alle ellende heb kunnen bereiken."
Nu haar examens ongeldig zijn geworden moet ze volgend jaar in zes vakken eindexamen doen "en dat is voor mij heel erg zwaar". Het ergste vindt Roby het nog dat de scholieren die er niets aan kunnen doen nu gestraft worden voor fouten van de schoolinspectie en het schoolbestuur. "Straf de schuldigen, maar niet al deze kinderen", schrijft ze de inspectie.
Geen leuke vervolgopleiding
Het college van bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs waar het Maastrichtse VMBO onder valt, roept minister Slob op de beslissing van de Onderwijsinspectie terug te draaien. "Dit besluit is niet in het belang van de kinderen", zegt voorzitter André Postema. "Bestraf ons, niet de leerlingen." Tientallen ouders hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen.
Ook Max en Sema hopen dat de minister ingrijpt en de examens alsnog geldig verklaart. "Het is wel heel erg balen", zegt Max. "Ik had een leuke vervolgopleiding gevonden in Eindhoven en daar had ik heel veel zin in. Zonder diploma kan ik niet naar die opleiding toe."