Nieuwsuur
EPA

In de VS zwelt de kritiek aan tegen het immigratiebeleid van president Donald Trump. Onder zijn bewind zijn al duizenden kinderen in detentiecentra aan de grens vastgezet. Kinderen van migranten die illegaal de grens met Amerika zijn overgestoken.

Antar Davidson werkte tot vorige week in zo'n jeugddetentiecentrum in Tucson, Arizona, vlak bij de grens met Mexico. Hij gaf daar onder meer Engelse les. Maar hij nam ontslag uit protest tegen de omstandigheden waaronder de kinderen werden vastgehouden.

"Er werden me dingen opgedragen die tegen mijn principes in gingen", zegt Davidson. "Zo moest ik tegen een aantal Braziliaanse kinderen, die net van hun moeder waren gescheiden, zeggen dat ze niet mochten knuffelen. Dat heb ik geweigerd."

De kinderen moesten in verschillende lokalen slapen, vertelt Davidson. "Die kinderen huilden, ze waren wanhopig en hielden elkaar vast omdat ze uit elkaar werden gehaald. Ik wist dat in het centrum zoiets vaker zou gaan gebeuren en daar wil ik niet aan meedoen."

Deze zwaar getraumatiseerde kinderen gaan straks naar klaslokalen door de hele VS.

Antar Davidson, voormalig opvangmedewerker

Volgens Davidson is het soort kinderen dat in het detentiecentrum terechtkomt erg veranderd de afgelopen tijd. Eerder kwamen er vooral kinderen die zelf de grens waren overgestoken. "Die wisten wat er kon gebeuren, maar nu zijn er vooral kinderen die van hun ouders zijn gescheiden. Dat is heel traumatisch en dat reageren ze ook af."

Vooral bij jonge kinderen zijn er veel problemen. "Kinderen van vier of vijf jaar gingen zo nu en dan door het lint. Gooiden met stoelen, sloegen docenten. 's Nachts waren de uitbarstingen het ergste. En dan zaten daar ongetrainde en overwerkte medewerkers, aan het einde van hun dienst."

Het was een zootje, zegt Davidson. "Kinderen waren echt hysterisch. Ze huilden, riepen om hun moeder en vochten met elkaar. Zo'n situatie vereist gespecialiseerde medewerkers. Vooral als je bedenkt dat deze centra de aanvoer voor het schoolsysteem vormen. Deze zwaar getraumatiseerde kinderen gaan dus naar klaslokalen door de hele VS."

Hij benadrukt dat de kinderen meer nodig hebben dan een schoon bed en eten. "Ze hebben psychische hulp nodig voor hun trauma's en onderwijs, Engelse les en veel professionele diensten. En deze diensten worden niet geleverd. Ik kreeg zelf steeds meer gewetensbezwaren."

Regering-Trump past de regels heel streng toe

In zo'n zes weken tijd heeft de Amerikaanse regering zo'n 2000 kinderen gescheiden van hun ouders. Er komt van alle kanten kritiek en ook binnen de Republikeinse partij neemt het ongemak over de situatie toe. Zelfs Melania Trump heeft laten weten dat ze dit verafschuwt. Zij laat zich zelden uit over politieke zaken.

Trump geeft de Democraten de schuld en zegt dat slechts de wet wordt uitgevoerd. "Als je illegaal de grens oversteekt dan kun je in principe vervolgd worden. Eerdere regeringen hebben dat niet altijd gedaan, maar de regering-Trump past de regels heel streng toe", zegt correspondent Arjen van der Horst.

En dat betekent dat ouders in de cel belanden in afwachting van hun proces. Zonder hun kinderen. "De wet verbiedt namelijk dat minderjarige kinderen in de cel komen te zitten. Daarom worden ze gescheiden. Trump doet nu voorkomen alsof hij daar niets aan kan doen, maar als hij echt wil kan hij een einde maken aan deze praktijk."

Trump onder vuur in eigen land vanwege immigratiebeleid

STER reclame