Een demonstratie in New York tegen de aangescherpte maatregelen van Trump omtrent illegale migranten.
NOS NieuwsAangepast

VN: Amerika overtreedt mensenrechten met scheiden migrantengezinnen

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties roept Amerika op te stoppen met het scheiden van gezinnen die illegaal de grens tussen de VS en Mexico oversteken. De ouders worden gearresteerd. Hun kinderen worden vastgehouden in provisorische opvanghuizen.

Volgens de VN-organisatie zijn de praktijken "een serieuze inbreuk" op de rechten van het kind en niet in overeenstemming met de mensenrechten. Amerikaanse ambtenaren lieten eerder al weten dat het normaal was kinderen weg te halen bij hun ouders als die zijn opgepakt. "Er is niets normaal aan het vastzetten van kinderen", zei een woordvoerder.

'Zero tolerance'

Begin vorige maand intensiveerde Trump zijn migrantenbeleid met zogeheten 'zero tolerance'-maatregelen. Iedere volwassene die bij de grens wordt opgepakt, wordt meteen vastgezet en vervolgd. Eventuele kinderen worden ondergebracht in tijdelijke opvangcentra.

Die puilen inmiddels uit met zo'n 11.000 kinderen. De Democratische senator Jeff Merkley poogde gisteren in Texas een opvangcentrum gevestigd in een voormalige supermarkt binnen te komen. Merkley werd de toegang geweigerd. "De overheid wil niet dat het Congres ziet wat hier gebeurt", zei Merkley tegen CBS.

Inhumaan

John Kelly, stafchef van het Witte Huis, hoopte dat de dreiging van scheiding van het gezin migranten zou afschrikken naar de VS te reizen. Veiligheidsminister Kirstjen Nielsen zei dat als families niet gescheiden willen worden, ze de grens niet moeten oversteken.

Mensenrechtorganisatie Human Rights Watch noemde dat vorige week een "onoprecht argument", omdat families vaak gedwongen op de vlucht zijn vanwege geweld of armoede in Mexico of andere Midden-Amerikaanse landen. De organisatie betitelde het scheiden van de kinderen van hun ouders als "inhumaan".

Het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten stelt dat de VS mensen niet mag vastzetten voor iets wat "een administratieve overtreding" is. "De VS moet hier onmiddellijk mee stoppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl