NOS NieuwsAangepast

Melania Trump verafschuwt verscherpt immigratiebeleid VS

De echtgenote van de Amerikaanse president Trump, Melania Trump, verafschuwt het weghalen van kinderen van illegalen bij hun ouders en hoopt dat de Republikeinen en Democraten het eens worden over een hervorming van het immigratiebeleid. Ze wil dat in de VS de wetten worden nageleefd, maar ook dat het land "met het hart" wordt bestuurd.

Dat heeft Melania Trumps perschef Stephanie Grisham tegen nieuwszender CNN gezegd. Melania Trump bemoeit zich zelden of nooit met politiek en doet daar nooit uitspraken over.

Aanleiding voor haar opmerkingen is de aanscherping van de aanpak van illegalen van de laatste weken. Iedereen die nu illegaal de VS binnenkomt, wordt als crimineel behandeld. Als gevolg daarvan worden kinderen van illegalen bij hun ouders weggehaald en voor onbepaalde tijd in opvangcentra gestopt. Voorheen werden illegale immigranten met kinderen naar immigratierechtbanken gestuurd.

Iedereen vindt dat het immigratiesysteem niet werkt, maar dit onrechtvaardige zerotolerancebeleid is niet de oplossing.

Oud-first lady Laura Bush

Voormalig first lady Laura Bush spreekt schande van het beleid. "Alle partijen zijn het erover eens dat het immigratiesysteem niet werkt, maar dit onrechtvaardige zerotolerancebeleid is niet de oplossing", schrijft ze in een opiniestuk in The Washington Post. "Kunnen we als land in 2018 niet op deze crisis een antwoord vinden dat vriendelijker, meer invoelend en moreler is?"

De Republikein Bush, die zelf in grensstaat Texas woont, noemt het huidige beleid wreed en immoreel en trekt een parallel met de internering van Japans-Amerikaanse burgers in de Tweede Wereldoorlog, "wat nu als een van de meest beschamende bladzijdes uit onze geschiedenis wordt gezien".

In haar stuk haalt Bush het voorbeeld van haar pas overleden schoonmoeder Barbara aan, die aan het begin van de aids-epidemie een peuter met de ziekte troostte, hoewel werd afgeraden zieken aan te raken. "Als iemand die wist wat het betekent om een dochter te verliezen, vond ze dat elk kind menselijkheid, mededogen en liefde verdient."

Hartverscheurende verhalen

De afgelopen week doken in de Amerikaanse media hartverscheurende verhalen op. Een advocaat vertelde aan CNN dat een Haïtiaanse vrouw haar baby moest afstaan op het moment dat zij haar kind de borst gaf. Een man uit Honduras zou zelfmoord hebben gepleegd, nadat zijn kind bij hem was weggehaald. Tussen 19 april en 31 mei zijn bijna 2000 kinderen van hun ouders gescheiden.

President Trump, die opdracht zou kunnen geven tot het stoppen van de praktijken, geeft de Democraten de schuld van de ontstane situatie. "Democraten kunnen de familiescheidingen in het grensgebied stoppen door met de Republikeinen voor nieuwe wetgeving te zorgen!", twitterde hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl