AFP

President Trump heeft hard uitgehaald naar het immigratiebeleid in Europa. Op Twitter waarschuwt hij dat de Verenigde Staten immigratieproblemen moeten voorkomen, omdat het anders net zo afloopt als in Europa.

Trump zegt dat migranten politieke instabiliteit veroorzaken in Duitsland. Hij zegt ook dat migranten de cultuur veranderen in Europa. "Wij willen niet dat wat nu gebeurt in Europa met immigratie, ook bij ons gebeurt", schrijft hij. Trump noemt het een grote fout dat Europa miljoenen migranten heeft toegelaten.

Volgens Trump is de criminaliteit in Duitsland fors toegenomen na de komst van de migranten. Uit criminaliteitscijfers van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat de opmerking van Trump niet klopt. Met 5,8 miljoen strafbare feiten in 2017 zijn de criminaliteitscijfers in 26 jaar niet zo laag geweest.

Onder vuur

De regering-Trump ligt in eigen land onder vuur vanwege het immigratiebeleid van zijn regering, waarbij kinderen van hun ouders worden gescheiden. Ook binnen zijn eigen Republikeinse partij is verdeeldheid over de gang van zaken. Zelfs Melania Trump zei dat ze dit verafschuwt. Zij laat zich zelden uit over politieke zaken.

Trump geeft de Democraten de schuld en zegt dat slechts de wet wordt uitgevoerd. Nergens in de Amerikaanse wetgeving staat dat ouders en kinderen moeten worden gescheiden als ze illegaal het land binnenkomen. In een persconferentie zei Trump dat hij niet zal toestaan dat tijdens zijn presidentschap de Verenigde Staten een "migrantenkamp" worden.

Nederlandse regering

De Nederlandse regering is van plan om via diplomatieke kanalen vragen te stellen aan de Amerikaanse regering over de immigratiepolitiek, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Dat moet nog voor het geplande bezoek van premier Rutte op 2 juli aan het Witte Huis gebeuren.

De SP heeft Kamervragen gesteld over de kwestie. Kamerlid Van Dijk spreekt van "een grof schandaal".

STER reclame