Nieuwsuur
Aangepast

In het Britse 'Klein Pyongyang' is top Singapore gesprek van de dag

Vannacht zitten Donald Trump en Kim Jong-un tegenover elkaar in Singapore. Het wordt de eerste ontmoeting tussen een zittende Amerikaanse president en een leider van Noord-Korea. De top is ook in New Malden, net buiten Londen, het gesprek van de dag. De Engelse kranten noemen de wijk ook wel 'Klein Pyongyang'.

Er leven ruim tienduizend Zuid-Koreanen en honderden Noord-Koreanen door elkaar heen. Onder hen de familie Park, die tien jaar geleden uit Noord-Korea vluchtte. "De hele wereld kijkt met belangstelling naar deze top, maar wij Noord-Koreaanse vluchtelingen kijken met de grootste interesse", zegt Hwa Kyung Park.

Hij vertelt over zijn vlucht uit Noord-Korea, terwijl hij op een kaart van het land wijst. "Ik woonde in Sambong, in het district Onsong. Ik ben de rivier de Tumen overgestoken en naar China gevlucht. Dat deed ik met gevaar voor eigen leven. Als ik opgepakt was, zou ik geëxecuteerd zijn."

De vader van Park was dissident, hij verdween toen zijn zoon 12 jaar oud was. "Of hij nog leeft, hebben we nooit gehoord. Nadat mijn vader was verdwenen, zijn mijn oudste en jongste zus omgekomen van de honger. Slechts drie van de vijf kinderen van het gezin hebben het overleefd."

Donald Trump is heel erg dapper. Daarnaast doe hij alles op een heel ongebruikelijke manier.

Zuid-Koreaanse in New Malden

New Malden is een aantrekkelijke plaats voor Noord-Koreaanse vluchtelingen. Ooit stond er het hoofdkantoor van Samsung en nog steeds wonen er veel Zuid-Koreaanse expats en studenten. De vrouw van Park, Soon Yeo, spreekt wekelijks af met haar christelijke vriendinnen uit Zuid-Korea. Nu bespreken ze de naderende top.

"Ik ben benieuwd", zegt een van de vrouwen uit het vriendinnenclubje. "Donald Trump is heel erg dapper. En daarnaast doet hij alles op een heel ongebruikelijke manier. Dat heeft wel bijgedragen aan de onderhandelingen met Noord-Korea, denk ik."

De vriendinnen bidden dat Noord- en Zuid-Korea zo snel mogelijk weer bij elkaar komen. "We houden een gebed voor vrede en hereniging. Trump helpt ons land heel goed. Hopelijk opent Kim Jong-un zijn hart en vertrouwt hij de Zuid-Koreanen", zegt een van de andere vrouwen.

'Ik hoop dat Kim Jong-un meewerkt'

Ook bij de familie Park thuis bidden ze dat de top in Singapore een succes wordt. Mevrouw Park hoopt vooral haar zus, die nog in Noord-Korea woont, ooit weer terug te zien. Ze kreeg haar vorig jaar via een smokkelaar voor het eerst in jaren aan de telefoon.

"Ze zei in dat gesprek dat het niet zo slecht was qua leven en eten, maar wel dat er veel familieleden waren overleden. Dat deed me veel verdriet", zegt Soon Yeo Park. Toch houdt ze de hoop dat ze haar zus ooit zal terugzien. "Daar denk ik altijd aan. En ik hoop dat Kim Jong-un deze keer goed meewerkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl