Aangepast

Dit Zuid-Koreaanse eiland heeft hoge verwachtingen van 'de top'

Over een paar dagen zitten Donald Trump en Kim Jong-un dan toch tegenover elkaar in Singapore. Nergens zijn de verwachtingen over de top hoger dan op het Zuid-Koreaanse Yeonpyeongdo. Het eiland werd acht jaar geleden nog vanuit Noord-Korea beschoten met raketten.

Want hoewel Noord- en Zuid-Korea een staakt-het-vuren hebben afgesproken, is er nog steeds geen vredesakkoord. Veel bewoners van Yeonpyeongdo zien de top als een unieke en historische kans. Ze hopen voorzichtig op verandering, al is het wantrouwen richting Noord-Korea groter.

De herinnering is nog vers

"De deur van mijn huis vloog er zo uit", zegt Soen Ook Kim. Ze laat zien waar de Noord-Koreaanse raketten die op 23 november 2010 insloegen hun sporen hebben achtergelaten. De herinnering aan de aanval is nog vers. Op het eiland werden twee militairen en twee burgers gedood.

De 2000 bewoners van het eiland leven onder het wakend oog van militairen. Een nieuwe groep dienstplichtigen is net aangekomen. "Toen ik voor het eerst hoorde dat mijn zoon daar gelegerd zou worden, was ik bang dat het erg gevaarlijk zou zijn", zegt een vader. "Maar nu de gesprekken over nucleaire ontwapening goed lopen, ben ik gerust."

Ik heb goede hoop dat president Trump Kim Jong-un zegt de oorlog te beëindigen.

Do Kjung Song, voorzitter visserijassociatie

De dreiging van Noord-Korea heeft grote gevolgen voor het eiland, dat ligt op de grens van de twee landen. De toeristen blijven weg. De eilandbewoners leven van de visserij, maar de gouden tijden zijn al lang voorbij. De vissers mogen nu 's nachts uit veiligheidsoverwegingen niet varen.

"We hopen dat er snel een vredesovereenkomst is. Kim Jong-un heeft het alleen over het opgeven van kernwapens, maar hij rept met geen woord over het beëindigen van de oorlog met Zuid-Korea", zegt Do Kjung Song, voorzitter van de visserijassociatie. "Ik heb goede hoop dat president Trump Kim Jong-un zegt de oorlog te beëindigen. Dan pas is de eerste stap richting veiligheid gezet."

Dit Zuid-Koreaanse eiland heeft hoge verwachtingen van 'de top'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl