Een vredesprotest in Seoul
NOS NieuwsAangepast

De stemming in Zuid-Korea; hoopvol maar voorzichtig

"Die hele top van morgen tussen Kim Jong-un en Trump interesseert me eigenlijk niet zo", zegt de 57-jarige Zuid-Koreaan die zich Rocky noemt. Hij is ingenieur, zit morgenochtend om tien uur, als de top begint, op zijn werk. "Wij mogen daar ook geen televisie kijken."

'Rocky' is een uitzondering, want de meeste mensen met wie verslaggever Jeroen de Jager op het Centraal Station in hoofdstad Seoul praat, zeggen dat ze morgen zeker zullen kijken naar de topontmoeting tussen de leiders van Noord-Korea en de Verenigde Staten.

Op station krioelt het van de mensen. Dit is een goede plek om in gesprek te komen met doorsnee Zuid-Koreanen.

Ze mogen Noord-Korea wegblazen

Voormalig docent

Een voormalig docent rechten vertelt dat hij weinig vertrouwen heeft in Kim Jong-un. "De man heeft zijn hele bevolking opgeofferd om kernwapens te kunnen maken. Daar zal hij echt geen afstand van doen. Wat mij betreft mogen de Amerikanen Noord-Korea 'wegblazen' als Kim weigert zijn kernwapens op te geven".

"Het voordeel is dat Kim Jong-un met zijn 33 jaar nog jong is. Hij kan nog veranderen. En hij móet veranderen als hij steun wil houden van de bevolking". Aan het woord is een vrouw, ze is gekleed als boeddhist, in de voor Zuid-Korea typische wijde grijze broek met wijdvallend grijze habijt. Ze hoopt vooral op vrede tussen de twee Korea's. "Geen oorlog meer."

"Het zou inderdaad mooi zijn als het na 70 jaar weer veiliger zou worden in Zuid-Korea", verzucht een wat oudere man die van plan is morgen op kantoor naar de beelden te kijken. "Ik hoop echt dat Kim Jong-un bereid is te ontwapenen, maar ik denk het niet. Daar komt bij: beide leiders zijn zulke aparte figuren dat je vooraf gewoon niet kunt inschatten wat eruit gaat komen".

  • NOS/Jeroen de Jager
    "De top interesseert me niet zo."
  • NOS/Jeroen de Jager
    "Ik hoop echt dat Kim Jong-un bereid is te ontwapenen, maar ik denk het niet."
  • NOS/Jeroen de Jager
    Het centraal station van Seoul: een goede plek om in gesprek te komen met doorsnee Zuid-Koreanen.

Correspondent Marieke de Vries loopt rond bij het toeristisch uitzichtpunt Imgingak, aan de grens met Noord-Korea. Daar heeft ze uitzicht op de Freedom Bridge, de spoorburg waarover de krijgsgevangen na de Koreaanse oorlog werden teruggegeven. Ook daar is er hoop op vrede en veiligheid.

"Ik hoop dat ze geen ruzie meer maken en dat er een einde aan de oorlog komt, ik hoop dat het in de toekomst vreedzaam gaat", zegt een jongen die een mondkapje draagt tegen de luchtvervuiling. "Ik hoop op een groot vredesakkoord", zegt een ander.

Aan de grens is er hoop op vrede

Ook bij de Amerikaanse militaire basis in de Zuid-Koreaanse hoofdstad volgen ze de onderhandelingen van hun president op de voet, merkt Jeroen de Jager. "Het is nogal moeilijk om te voorspellen, met president Trump weet je niet echt wat je kan verwachten", reageert een Amerikaan die rondloopt bij de Amerikaanse militaire basis, in de Zuid-Koreaanse hoofdstad.

Naast militairen zijn er veel Amerikanen die in het land lesgeven. Aan Zuid-Koreanen, maar ook aan gevluchte Noord-Koreanen die gescheiden zijn van hun familie. De leraren hopen op een hereniging. "Veel mensen willen naar huis zodat ze met de familie kunnen wonen in het land waar ze vandaan komen. De meeste mensen komen hier om te werken en sturen geld naar het noorden. Dan zijn ze meer een bron van inkomsten geworden in plaats van een familielid."

De meeste Amerikanen hopen dat Trump zich verzoenend opstelt. "Ik hoop dat hij bescheiden blijft, ook al ligt dat niet echt in zijn karakter." Volgens de Amerikanen moet ook Kim met iets terugkeren in eigen land. "Zijn positie als alleenheerser van Noord-Korea kan in gevaar komen als hij niets binnenhaalt."

Imitator

Verderop in Seoul komt Jeroen de Jager een man tegen die wel heel erg lijkt op Kim Jong-un. Het is Minyong Kim, een man uit Seoul die bijklust als imitator van de Noord-Koreaanse leider. Veel mensen willen op de foto met hem. Ze vinden het wel komisch. "Ik ben een groot fan van u, alstublieft bombardeer ons land", zegt een Brits-Koreaanse toerist grappend.

Kim look-a-like trekt aandacht in Seoul

Minyong Kim klust nu al vijf jaar bij als Kim en zegt het vooral te doen omdat hij merkt dat mensen het leuk vinden. "Mensen houden ervan. Ik doe geen politieke uitspraken, ze vinden het vooral grappig."

Het verleden van de dictator is voor Minyong geen bezwaar. Hij heeft het idee dat het wel de goede kant op gaat. "Hij heeft foute dingen gedaan in het verleden, maar je ziet dat Kim Jong-un aan het veranderen is. Na de top zal hij misschien populairder worden en het beeld van hem iets gaan veranderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl