Kim Jong-un (links) had dit weekend al een ontmoeting met premier Lee van Singapore EPA

Er komen meer details naar buiten over de historische ontmoeting, morgen, tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De twee zullen volgens een Amerikaanse diplomaat elkaar komende nacht om 03.00 uur Nederlandse tijd voor het eerst ontmoeten met alleen het gezelschap van enkele tolken.

Voor die sessie is twee uur uitgetrokken, waarna er een vervolg komt in grotere kring. Daarbij nemen beide leiders een aantal hoge functionarissen en adviseurs mee.

Trump en Kim kwamen dit weekend al aan in Singapore:

De bedoeling is dat de landen afspraken maken over het kernwapenprogramma van Noord-Korea, waarvan de VS wil dat het stopt. In ruil is de VS bereid economische sancties tegen Noord-Korea op te heffen en aan Noord-Korea's veiligheidseisen tegemoet te komen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo onderstreepte in een tweet nog eens de inzet van zijn land: volledige, controleerbare en onomkeerbare nucleaire ontwapening op het Koreaanse schiereiland.

Trump heeft eerder gezegd dat Kim één kans krijgt, en dat hij van meet af aan het gevoel moet hebben dat zijn gesprekspartner serieus zaken wil doen. Zo niet, dan breekt hij het gesprek meteen af.

Maar Trump zei deze week dat de ontmoeting in Singapore niet meteen tot een akkoord hoeft te leiden, dat het ook het begin van een proces mag zijn waarin de twee uiteindelijk tot een akkoord komen.

Permanent vredesproces

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau stelt dat Kim en Trump het zullen hebben over een "permanent en duurzaam vredesproces" voor Noord- en Zuid-Korea, de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland en andere problemen. Kim Jong-un heeft onder meer zijn minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho, minister van Defensie No Kwang-chol en zijn zus Kim Yo-jong in zijn gevolg.

Opvallend is dat het Noord-Koreaanse staatspersbureau bij voorbaat al melding maakt van de top. Er wordt bericht dat Kim in Singapore is, dat hij daar premier Lee heeft ontmoet en morgen met Trump zal spreken.

Doorgaans zijn de officiële media in Noord-Korea terughoudend met berichten over de leider, en verneemt de bevolking pas achteraf zijn bewegingen. Maar in dit geval wordt er dus een uitzondering gemaakt: er staat immers veel op het spel. Als er echt een deal komt, merken de Noord-Koreanen dat waarschijnlijk in hun dagelijks leven.

Hoewel de ogen van de wereld nu dus op Singapore zijn gericht, houdt Trump niet op met twitteren over de G7 van dit weekend in Canada, die hij op opzienbarende wijze afsloot door na zijn vertrek naar Singapore via Twitter afstand te nemen van de slotverklaring. De tekst daarvan was door alle deelnemende landen inclusief de VS onderschreven.

Trump is kwaad over uitspraken van de Canadese premier Trudeau, die in zijn afsluitende persverklaring had uitgelegd waarom Canada de importheffingen die de VS heeft ingesteld voor staal en aluminium niet ziet zitten.

Op Twitter zet Trump nu opnieuw zijn al vaak geuite standpunt uiteen dat de mondiale handelsverhoudingen oneerlijk zijn, en hij brengt dat in verband met de in zijn ogen scheve verhoudingen binnen de NAVO. Binnen die organisatie draait de VS op voor het grootste deel van de kosten, schrijft hij, en landen die Amerika op handelsgebied oneerlijk behandelen profiteren daarvan.

STER reclame